Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем unsplash.com

Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем

Ганна Велика

Ці тварини стали несподіваними союзниками у боротьбі з кліматичними змінами

Популяція зі 170 європейських зубрів, завезена до гір Румунії в ході ревайлдингу, може допомогти вловлювати та накопичувати вуглець у такій самій кількості, яку виділяють щороку до 84 000 середніх американських бензинових автомобілів.

Про це свідчать дані нового дослідження Єльського університету, на яке посилається Еuronews.

Вчені стверджують, що випасаючись на луках площею 48 кв. км у ширшому ландшафті площею 300 кв. км, реінтродуковані зубри допомогли вловити додаткові 54 000 тонн вуглецю щороку. Це приблизно в 10 разів перевищує кількість, яку екосистема захопила б без них.

Чому зникли зубри та як з’явилися знову?

Європейський зубр був майже знищений на всьому континенті через нестримне полювання між XVII і XIX cт. За відновлення його популяції у Румунії через більше ніж 200 років після зникнення взялися Rewilding Europe та WWF Румунія, які знову інтродукували тварин у Карпати у 2014 р. Це один із низки успішних проєктів реінтродукції, які допомагають цим великим травоїдним повернутися до своїх історичних ареалів.

Чисельність популяції зубрів у горах Румунії наразі зросла до 170 особин – це одне з найбільших стад бізонів, які вільно бродять у Європі.

Як обчислили ефект від ревайлдингу зубрів?

Вчені Єльської школи навколишнього середовища в США розробили нову комп’ютерну модель для обчислення точної кількості атмосферного CO2, яку види диких тварин допомагають уловлювати та зберігати. З її допомогою вони планують розробити нові методи прогнозування додаткового вуглецю, який уловлюється, якщо ландшафт або морський пейзаж будуть відновлені.

Модель використовує інформацію з польових досліджень про різні способи, якими тварини можуть впливати на поглинання та зберігання вуглецю в екосистемах. Аналіз показує, що присутність тварин докорінно змінює відносини між мікробами, рослинами та навколишнім середовищем. Це, своєю чергою, призводить до зміни кількості вуглецю, який ці екосистеми можуть захоплювати та зберігати.

“Наша робота показує, що дикі тварини можуть істотно збільшити вуглецевий бюджет екосистеми на 60-90%, а іноді навіть більше, порівняно з випадками, коли ці тварини відсутні. Це може потенційно захистити та збільшити уловлювання та зберігання вуглецю в екосистемах у всьому світі щонайменше на 6,4 мільярда тонн на рік.

Ця цифра конкурує з кожним із 5 основних кроків МГЕЗК (Міжурядової групи експертів зі зміни клімату) для швидкого скорочення чистих викидів, включаючи швидкий перехід до сонячних і вітрових технологій”, — говорить професор Освальд Шмітц з Єльської школи навколишнього середовища, провідний автор книги звіт і розробник моделі.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що на Закарпатті зустріли зубрів, яких вважали зниклими.

Також ми повідомляли про заходи із ревайлдингу у Дунайському біосферному заповіднику: до місцевого стада додали 6 нових водяних буйволиць.

Читайте також
Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео
Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео

Їхня дорога до Валенсії тривала 36 годин

В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 
В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 

Вчені розповіли про позитивну динаміку зростання популяцій

Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині
Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині

Вони займаються як евакуацією, так забезпечують і харчуванням та лікуванням тих пухнастиків, які залишаються поряд із зоною активних бойових дій