Розкрито секрет установки вітрогенераторів, що збільшує продуктивність на 24% Shutterstock

Розкрито секрет установки вітрогенераторів, що збільшує продуктивність на 24%

Романа Слісар

Нове дослідження виявило додаткові можливості для виробництва відновлюваної енергії

Вчені з Університету Твенте в Нідерландах з'ясували, що вітрогенератори, розташовані за пагорбами, виробляють на 24% більше енергії.

Про це повідомило видання BuildingTECH.

Як повідомляється, інженери докладають всіх зусиль, щоб максимально використовувати можливості вітряних турбін, розміщуючи лопаті на вершинах високих веж на гребенях пагорбів або далеко від берега в океані.

Нове дослідження виявило додаткові можливості для виробництва відновлюваної енергії, демонструючи, що турбіни, розташовані за пагорбами, можуть виробляти більшу кількість енергії, ніж розташовані на відкритому просторі.

Для дослідів в Університеті Твенте використовували техніку аеродинамічного моделювання, яка дозволила їм змоделювати вплив тривимірного пагорба на роботу турбін за вітром.

Процес був заснований на турбіні висотою 90 метрів з 63-метровими лопастями, розміщеній на певній відстані за пагорбом висотою 90 метрів. Команда дослідників виявила, що за деяких умов саме ця комбінація збільшувала вироблення енергії турбіною приблизно на 24%.

"Швидкість вітру за пагорбом нижча, що створює зону низького тиску. Ця зона низького тиску засмоктує повітря зверху, де вітер набагато сильніший, ніж близький до нього. Це означає, що вітряна турбіна не повинна бути вищою, щоб використовувати переваги сильного вітру на великих висотах", – пояснив автор дослідження доктор Річард Стівенс.

За його словами, цей ефект поєднується з іншим, пов'язаним зі зміною напрямку вітру, коли він дме над пагорбом, що збільшує інтенсивність сил, що рухаються по турбіні.

"Крім того, вітер над пагорбом дме в іншому напрямку, ніж вітер біля землі. Це змушує повітря, що повільно рухається, відхилятися від вітряної турбіни, щоб отримати вигоду від сильної течії", – підкреслив Стівенс.

Джерело: building-tech.org

Крім того, за словами дослідників, є й інші фактори, які слід враховувати. Моделювання показує, що посилення вітру призводить до збільшення турбулентності, що викликає більший зносу турбін. Вчені продовжують вивчати, чи перекривають переваги шкоду, яка може бути завдана турбінам, і чи можна відтворити збільшення продуктивності в більш широких реальних умовах.

"У цій конкретній ситуації, коли є тільки один пагорб, виробництво енергії вище, але реальна місцевість набагато складніша", – резюмував Стівенс.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в Одеській області запрацювала Дністровська вітроелектростанція.

Аналітики Міжнародного енергетичного агентства прогнозують, що дві третіх зростання поновлюваних джерел енергії буде забезпечувати вітрова та сонячна енергетика.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни