Розкрито раніше невідому властивість пластику shutterstock.com

Розкрито раніше невідому властивість пластику

Людмила Гончаренко

Цей процес відбувається доволі швидко і займає менше 100 годин

Сонячне світло здатне розкладати небезпечні пластикові відходи на нові хімічні речовини та сполуки, що розчиняються у воді. 

Як пише Science Alert, про це свідчать дослідження, проведені вченими Океанографічного інституту Вудс-Гоула у США.

Результати експерименту показали, що сонячне світло здатне не тільки руйнувати пластик, а й перетворювати його базові полімери і добавки на нові хімічні сполуки.

Цей процес не є повільним: після того, як пластикові пакети, з якими проводилися експерименти, зазнавали впливу сонячного світла протягом менш як 100 годин, із них було вимито значну кількість розчинних органічних вуглецевих сполук.

Для експерименту дослідники зібрали зразки споживчих поліетиленових пакетів від комерційних підприємств, таких як Target і Walmart. Вони помістили їх у мензурки з розчином, близьким до морської води. Половина мензурок перебувала в темному ящику 6 днів. Решта залишилась на 5 днів на світлі.

Після цього було виявлено, що зразки, залишені в темряві, виділяли в солону воду незначну кількість розчинних органічних сполук. Водночас ті зразки, які перебували на світлі, знаходились вже в нових хімічних речовинах, відзначає видання.

В умовному пластиковому "супі" знайшли десятки тисяч розчинених органічних сполук, у тому числі ймовірно, токсичних, і всі вони були отримані за час, еквівалентний декільком тижням плавання сміття в океані під променями сонця.

"Дивно було виявити, що сонячне світло може розкласти пластик, який, по суті, є однією сполукою, до якої зазвичай додають деякі добавки, на десятки тисяч сполук, що розчиняються у воді", – сказав дослідник Коллін Ворд.

Це дослідження було опубліковано в журналі Environmental Science & Technology.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що єдина українська арктична станція "Академік Вернадський" виготовлятиме сувеніри для туристів з переробленого пластику.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства