Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

Катерина Бєлоусова

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу

Зранку у пʼятницю, 22 березня, російські війська здійснили найбільш масовану атаку на українську енергосистему за останній час, зокрема обстріляли ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Це могло створити нову екологічну катастрофу, однак загрози прориву немає, повідомляє пресслужба “Укргідроенерго” у Telegram.

“Влучання є і по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та греблі”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок атаки на станції зайнялася пожежа. Наслідки обстрілу ліквідують працівники надзвичайних служб та енергетики. Ситуація на греблі станції контрольована.

У пресслужбі “Енергоатому” розповіли, що обстріл пошкодив зовнішню повітряну лінію, яка живить окуповану Запорізьку АЕС. Зараз станцію живить лише одна лінія, яку нещодавно відремонтували українські енергетики.

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник “Енергоатому” Петро Котін. 

Зазначається, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що ворог планував спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. Є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Це спричинило перебої зі світлом у низці регіонів. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання.

Як повідомляє “Бабель”, росіяни також:

  • 15 разів вдарили по об'єктах енергетики у Харкові та пошкодили критичну інфраструктуру. Місто майже повністю без світла, є перебої з водопостачанням;
  • пошкодили обʼєкти інфраструктури та житлові будинки у Хмельницькому та обʼєкт енергетичної інфраструктури на Львівщині;
  • обстріляли об'єкти критичної інфраструктури на Івано-Франківщині та Вінниччині.

Зазначається, що внаслідок обстрілів також ввели графіки аварійних відключень на Полтавщині, Сумщині та Дніпропетровщині.

Як повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, у Золочівському районі спалахнула пожежа у лісі. За попередньою інформацією її спричинили уламки дрона–"шахеда", який збили сили ППО.

У пресслужбі Повітряних сил ЗСУ повідомили, що росіяни вночі випустили по Україні 151 ракету і дрон-камікадзе. Сили ППО збили 55 "шахедів" та 37 ракет.

Нагадаємо, дослідження вчених з Британського центру екології та гідрології (UKCEH) і HR Wallingford наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року виявило величезні загрози для довкілля та біорізноманіття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Харкові почали заміну забрудненого нафтопродуктами ґрунту після ворожого обстрілу нафтобази 9 лютого. Через обстріл у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів.

Читайте також
У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття
У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття

Місто планує отримувати з цього прибуток

Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі
Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі

Він знаходиться фактично на лінії бойового зіткнення

Рахунок до росії за викиди вуглекислого газу через війну досяг позначки у $32 млрд
Рахунок до росії за викиди вуглекислого газу через війну досяг позначки у $32 млрд

Але фактична шкода для клімату може бути ще більшою

Експерти розкритикували план Міндовкілля щодо виконання Екологічного договору для України 
Експерти розкритикували план Міндовкілля щодо виконання Екологічного договору для України 

Проєкт цього документу міністерство розробило й оприлюднило на початку травня