Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

Катерина Бєлоусова

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу

Зранку у пʼятницю, 22 березня, російські війська здійснили найбільш масовану атаку на українську енергосистему за останній час, зокрема обстріляли ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Це могло створити нову екологічну катастрофу, однак загрози прориву немає, повідомляє пресслужба “Укргідроенерго” у Telegram.

“Влучання є і по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та греблі”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок атаки на станції зайнялася пожежа. Наслідки обстрілу ліквідують працівники надзвичайних служб та енергетики. Ситуація на греблі станції контрольована.

У пресслужбі “Енергоатому” розповіли, що обстріл пошкодив зовнішню повітряну лінію, яка живить окуповану Запорізьку АЕС. Зараз станцію живить лише одна лінія, яку нещодавно відремонтували українські енергетики.

"Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", – наголосив очільник “Енергоатому” Петро Котін. 

Зазначається, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що ворог планував спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. Є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Це спричинило перебої зі світлом у низці регіонів. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання.

Як повідомляє “Бабель”, росіяни також:

  • 15 разів вдарили по об'єктах енергетики у Харкові та пошкодили критичну інфраструктуру. Місто майже повністю без світла, є перебої з водопостачанням;
  • пошкодили обʼєкти інфраструктури та житлові будинки у Хмельницькому та обʼєкт енергетичної інфраструктури на Львівщині;
  • обстріляли об'єкти критичної інфраструктури на Івано-Франківщині та Вінниччині.

Зазначається, що внаслідок обстрілів також ввели графіки аварійних відключень на Полтавщині, Сумщині та Дніпропетровщині.

Як повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, у Золочівському районі спалахнула пожежа у лісі. За попередньою інформацією її спричинили уламки дрона–"шахеда", який збили сили ППО.

У пресслужбі Повітряних сил ЗСУ повідомили, що росіяни вночі випустили по Україні 151 ракету і дрон-камікадзе. Сили ППО збили 55 "шахедів" та 37 ракет.

Нагадаємо, дослідження вчених з Британського центру екології та гідрології (UKCEH) і HR Wallingford наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року виявило величезні загрози для довкілля та біорізноманіття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Харкові почали заміну забрудненого нафтопродуктами ґрунту після ворожого обстрілу нафтобази 9 лютого. Через обстріл у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

В Україні утворилося 600 тисяч тонн відходів руйнувань за 2 роки війни
В Україні утворилося 600 тисяч тонн відходів руйнувань за 2 роки війни

На Харківщині утворилося близько 50 тисяч тонн відходів від руйнувань