Росія знищує українські заповідники – Стрілець ecopolitic.com.ua/ua

Росія знищує українські заповідники – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Окупанти використовують заповідники як військові бази та “паркінги” для танків

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна звернулася до міжнародних природоохоронних конвенцій для визнання незаконними дій росії на окупованих природно-заповідних територіях Херсонської області.

У біосферному заповіднику "Асканія-Нова" вони встановили своє керівництво, а також дозволили полювання та відстріл диких тварин у національному природному парку “Джарилгацький”, розповів він в етері телемарафону, передає Корреспондент.net.

Зазначається, що біосферний заповідник "Асканія-Нова" перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення. Проте його співробітники до 20 березня 2023 року підтримували функціонування заповідника, утримували колекції та вели науково-дослідну роботу. Однак 20 березня окупаційна адміністрація встановила фактичний контроль за установою.

В матеріалі наголосили, що також під загрозою опинився нацпарк “Джарилгацький”. Окупанти намагаються перетворити його на територію для полювання, рибальства, вилову та відстрілу диких тварин.

"Рашисти”, як варвари, вони в принципі не розуміють, що роблять. Вони вже зруйнували безліч наших цінних природоохоронних об'єктів, використовуючи наші заповідники як військові бази, "паркінги" для танків. Рішення, які вони приймають сьогодні, не є легітимними”, – сказав Стрілець.

Він також розповів, що звернувся до секретаріатів міжнародних конвенцій, щоб таку діяльність росії засудили та  розпочався процес невизнання цих дій, щоб зупинити агресора.

Зазначається, що Міндовкілля вже надіслало листи, так звані ноти, до секретаріатів:

  • Бернської конвенції;
  • Рамсарської конвенції;
  • Бонської конвенції;
  • Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES);
  • Міжнародного союзу охорони навколишнього середовища та комісії у справах ЮНЕСКО.

“Це дозволить надати питанню широкого розголосу та залучити міжнародне співтовариство до вирішення проблеми, а також домогтися справедливого покарання для росії в рамках зазначених організацій”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, російська федерація внесла 130 заповідних територій Криму у міжнародну базу даних природоохоронних територій (WDPA) як "російські природоохоронні території".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, російські війська окупували 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідники України.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.