Росія використовує заповідники Криму для легалізації анексії в очах ООН – екоактивісти shutterstock

Росія використовує заповідники Криму для легалізації анексії в очах ООН – екоактивісти

Катерина Бєлоусова

До складу Бюро Асамблеї UNEP входить заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, який мав би відслідковувати ці питання

Російська федерація внесла 130 заповідних територій Криму у міжнародну базу даних природоохоронних територій (WDPA) як "російські природоохоронні території".

Екоактивісти звернулися до UN Environment Programme World Conservation Monitoring Centre, який управляє WDPA, з проханням виключити ці дані та не допускати таких помилок в майбутньому, повідомляє “Українська природоохоронна група” у Facebook.

“Ми дивуємось не тому, що росія позиціонує Крим як свою територію, а тому, що на ресурсах ООН вони подані такими”, – наголосили екоактивісти.

В повідомленні вони навили приклад інформації про національний природний парк "Чарівна Гавань", де, попри україномовну назву, вказано місцезнаходження в рф.

Автори підкреслили, що до складу Бюро Асамблеї UNEP входить і заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, який мав би відслідковувати ці питання.

Екоактивісти розповіли, що WDPA є спільним проєктом Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). Складання та управління WDPA здійснює Всесвітній центр моніторингу збереження природи Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP-WCMC) у співпраці з урядами, неурядовими організаціями та академічними колами.

Вони додали, що дані з WDPA використовуються для: 

  • звітування в рамках Конвенції про охорону біорізноманіття щодо прогресу в досягненні цільових показників біорізноманіття ООН;
  • відстеження прогресу у досягненні Цілей сталого розвитку до 2030 року;
  • публікації Списку територій, що охороняються ООН.

Автори наголосили, що багато міжнародних, державних та приватних платформ використовують дані WDPA, зокрема гірничодобувна, нафтова, газова промисловість та сектор фінансів. 

Нагадаємо, експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру Євген Хлобистов на Кліматичному саміті COP27 заявив, що питання деокупації Криму тісно пов’язані з вирішенням екологічних проблем, зокрема з подолання завданої шкоди природним ресурсам та довкіллю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Кліматичному саміті COP 26 Україна представила розрахунки викидів парникових газів по Автономній Республіці Крим та тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Читайте також
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility

Розроблена ініціатива не враховує відновлення водопостачання до Криму з Дніпра

В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти
В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти

Тварини гинуть від забруднення води, акустичних травм від вибухів та роботи гідролокаторів

У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву
У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву

Місцеві мешканці періодично відчувають біля Салгиру запах "дусту", тобто інсектициду ДДТ

У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами
У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами

Перепелине поле було буфером, який захищав місцеву природу від негативного антропогенного впливу