Росія заплатить за всі злочини, зокрема екологічні – Стрілець time.com

Росія заплатить за всі злочини, зокрема екологічні – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Деякі збитки українській природі неможливо оцінити у фінансовому еквіваленті

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в інтерв’ю виданню TIME заявив, що одного дня росія заплатить за всі свої злочини, зокрема за злочини проти довкілля.

Природа стала однією з жертв військової агресії, що позначиться на здоровʼї людей та екосистем, повідомляє Міндовкілля в Telegram.

В повідомленні зазначили, що журнал TIME, одне з найстаріших та найвпливовіших видань в США та світі, опублікував розгорнутий репортаж про роботу Міндовкілля під час війни та документування завданої шкоди довкіллю.

В матеріалі розповіли, що команда Міндовкілля вже в перші години після початку повномасштабного вторгнення запевнила у своїй готовності працювати, попри всі труднощі та виклики воєнного часу.

Так для розробки нових методик обрахунку шкоди довкіллю при Оперативному штабі Держекоінспекції (ДЕІ) було створено робочу групу з понад 80 науковців, юристів та економістів. Ці дані будуть використані у майбутніх міжнародних судових позовах для компенсації збитків. 

“З перших днів війни Міндовкілля та підпорядковані органи державної влади почали роботу над документуванням завданої довкіллю шкоди. Фахівці ДЕІ здійснили вже понад 200 виїздів для взяття проб на місцях екологічних злочинів, а українці надіслали понад 2 тисячі звернень про завдані війною збитки довкіллю за допомогою спеціально створеного ресурсу “ЕкоЗагроза””, – йдеться у повідомленні.

Однак деякі збитки українській природі неможливо оцінити у фінансовому еквіваленті. Війна також перекреслила десятиліття роботи над удосконаленням захисту довкілля в Україні.

Нагадаємо, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що за 8 місяців повномасштабного вторгнення росія завдала довкіллю Україні понад €37 мільярдів збитків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна ініціюватиме створення Глобальної Платформи для розробки міжнародних методик оцінки збитків довкіллю від військових дій.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%