Україна ініціюватиме створення міжнародної платформи для оцінки екозбитків від війни facebook.com/plato.ua

Україна ініціюватиме створення міжнародної платформи для оцінки екозбитків від війни

Катерина Бєлоусова

Україна готова підписати угоди на торгівлю вільними квотами на викиди парникових газів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що Україна ініціюватиме створення Глобальної Платформи для розробки міжнародних методик оцінки збитків довкіллю від військових дій.

Це сталося у понеділок, 3 жовтня, на засіданні Комітету з довкілля, громадського здоров’я та харчової безпеки Європарламенту, повідомляє Стрілець у Facebook.

Він розповів євродепутатам, про нові методики для обрахунку збитків навколишньому середовищу внаслідок війни, які розробила Україна. За цими методиками попередня оцінка шкоди, яку рф завдала довкіллю України, вже перевищила €36 мільярдів.

На засіданні обговорили подальшу співпрацю України та ЄС щодо післявоєнного відновлення довкілля. 

“Наразі для України важлива підтримка ЄС у питаннях якісного моніторингу довкілля. Нам вкрай необхідне сучасне обладнання для моніторингу якості води на деокупованих територіях, – сказав Стрілець. – Нам також важлива підтримка у підготовці українських природоохоронних проєктів, які подаватимуться в рамках програми LIFE для отримання відповідного фінансування з бюджету ЄС.”

Він також розповів про плани щодо створення державної агенції з управління національними парками. Вона стане майданчиком для діалогу з країнами ЄС у питаннях відновлення природоохооронних територій.

Стрілець також подякував країнам, які вже погодилися підписати з Україною угоди на торгівлю квотами на викиди парникових газів. Адже ці вільні квоти дозволять якомога швидше залучити додаткові кошти, зокрема для відбудови країни.

Він також наголосив, що принципи європейської “Зеленої” угоди мають проходити наскрізною лінією через всі майбутні документи щодо відновлення України після завершення воєнних дій.

Нагадаємо, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що орієнтовна сума шкоди, яку російські війська завдали природі України, вже сягнула $35 млрд і щодня зростає. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що війна росії проти України пришвидшує зміну клімату та спричиняє збільшення викидів парникових газів.

Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд