Росія захопила Запорізьку АЕС: у випадку аварії ядерні хмари дійдуть до Парижу

Росія захопила Запорізьку АЕС: у випадку аварії ядерні хмари дійдуть до Парижу

Олена Яценьо

За наслідками вибух може перевищити всі попередні аварії на АЕС

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Вона має 6 енергоблоків, загальною потужністю  6 ГВт. Аварія на цій АЕС може бути у шість разів більш руйнівною, ніж вибух енергоблоку на ЧАЕС 1986 року. Але це не зупиняє російські окупаційні війська, які при захопленні ЗАЕС обстріляли її з танків. Нині станція повністю під контролем РФ. Як можуть використати її російські війська – невідомо.

ЕкоПолітика вирішила з’ясувати, які загрози несе захоплення ЗАЕС Україні та всьому світу.

У ніч з 3 на 4 березня російські окупаційні війська обстріляли майданчик Запорізької АЕС що у місті Енергодар. Обстріли пошкодили будівлю реакторного відділення енергоблоку № 1 ЗАЕС. Також 2 артилерійські снаряди потрапили у район розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьовано ядерного палива. Ступінь пошкоджень конструкцій та систем цих ядерних установок, їх вплив на безпеку ще повністю не оцінили. Через обстріли також виникла пожежа, яка суттєво пошкодила будівлю учбово-тренувального центру, що знаходиться поблизу промислового майданчика ЗАЕС.

Як повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України у Telegram наразі змін радіаційного фону не зафіксовано:

"Енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність, наявні ушкодження оббудови реакторного відділення енергоблока № 1, які не впливають на безпеку енергоблоку. Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться в працездатному стані… Наразі охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації".

Водночас в Держатомрегулювання відзначають, що втрата можливості охолодження ядерного палива призведе до значного радіоактивного викиду у довкілля. За наслідками така подія може перевищити всі попередні аварії на АЕС, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі. Під загрозою також і сховище відпрацьованого ядерного палива, що знаходиться на території ЗАЕС. Його пошкодження теж призведе до радіоактивного викиду.

Як пояснює директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, у разі пошкодження станції, радіація зачепить не лише Україну:

"Радіоактивні хмари можуть іти хоч в Париж, хоч куди. Це величезна загроза. Можливе забруднення рік, Чорного моря, Середземного моря. Життя не лише українців, а й мільйонів європейців опиниться у небезпеці. На сьогодні це не лише український конфлікт. Після захоплення атомної станції російськими збройними силами, цей конфлікт вийшов на фазу глобального і загрожує всій Європі. Є ризик нечуваної глобальної катастрофи, якої ще не бачив світ".

Відповідно до статусу МАГАТЕ, заборонений будь-який збройний напад на призначені для мирних цілей ядерні об’єкти та загроза проти них. Вперше в світовій історії ця заборона була порушена. Захоплення ЗАЕС російськими військами можна схарактеризувати як акт ядерного тероризму.

Атомні електростанції мають певний рівень захисту від ризиків. Реактори конструюють таким чином, щоб вони могли витримати землетруси чи інші надзвичайні події. Ймовірно, вони зможуть витримати і удари з озброєння, але все залежить від того, якими будуть ці удари:

"Якщо ми говоримо про бомбу, то все залежить від того, якої потужності бомба. – говорить Омельченко. – Це гра з сірниками. Ризики залишаються надзвичайно високими".

З наслідками ядерної катастрофи світ вже добре знайомий. Радіаційне опромінення призводить до швидкої загибелі живих організмів, що перебувають у зоні високого ураження. Одноразове опромінення від 0,5 Зв(500 мЗв) та вище спричиняє різного роду захворювання. Території з високим рівнем забруднення стають не придатними для проживання людини та будь-якої господарської діяльності. Наразі спрогнозувати точні наслідки можливої катастрофи на ЗАЕС, внаслідок діяльності російських військ досить складно. Але вже напевне можна сказати, що вона зачепить як територію Європи, так і самої Росії. Тож допоки російська сторона утримує контроль за станцією, та намагається використати її у війні проти України, ніхто не може бути впевнений у власній безпеці.

Читайте також
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази

В місті перевищення радіаційного фону не зафіксовано

На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ
На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ

Кору вивозили без жодного дозиметричного контролю

Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату
Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату

Китай заборонив імпорт морепродуктів з 10 префектур Японії, зокрема з Фукусіми

Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями
Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями

Стічні води "Фукусіми" потрібно видалити, щоб завод можна було вивести з експлуатації