Росія винищує природу України: озвучено суму збитків

Росія винищує природу України: озвучено суму збитків

Валентина Гембарська

Втрати обраховували за трьома різними методиками

Від початку повномасштабної війни з росією Україна зазнала 1,387 трильйона гривень збитків у сфері екології.

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Ігор Зубович під час конференції "Шкода, завдана росією екології України за 9 місяців війни", передає "Укрінформ".

"На сьогодні тільки за трьома наявними методиками нараховано вже понад 1,387 трлн грн. Атмосферному повітрю завдано збитків на 927,6 млрд грн, землі через забруднення та засмічення – 443,7 млрд грн, а загальна сума збитків, завдана водним об’єктам, становить 15,7 млрд грн", – уточнив посадовець.

За його словами, цифри не остаточні, адже ДЕІ постійно отримує нову інформацію та уточнює дані. Збитки можуть значно зрости після того, як інспекція з'ясує всі масштаби руйнації. До прикладу, у Харківській області після деокупації зафіксовано 26 екологічних злочинів, щодо них уже ведеться розслідування для фіксації збитків.

"Наразі до єдиного реєстру збитків внесено 987 подій, які мають ознаки еко-злочину. По частині з них вже проведені розрахунки збитків по наявних методиках, по решті вже зафіксованих випадків розрахувати збитки ще неможливо або з причини відсутності методик, або через недостатність інформації по таким зафіксованим випадкам, деякі знаходяться на тимчасово окупованих територіях. По підрахованих випадках збитки, яких завдано діями рф довкіллю України, становлять 1 387 137 410,628 тис. грн. (1,38 трлн грн)", — зазначила головний координатор Оперативного штабу з фіксації еко-злочинів рф Олена Криворучкіна.

Як відомо, з 1 березня 2022 року на базі Державної екологічної інспекції України працює Оперативний штаб по фіксації, збору інформації та розрахунку збитків заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок агресії рф на території України. До складу Штабу входять представники Держекоінспекції, Спеціалізованої екологічної прокуратури, Верховної Ради України, РНБО, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та інших державних установ і організацій.

Нагадаємо, війна спричинила масштабні екологічні зміни, які вкрай негативно впливають на навколишнє природне середовище не лише України, але й Європи.

9 місяців війни з Росією призвели до того, що:

  • 182 880 м2 ґрунтів забруднено небезпечними речовинами;
  • 2 365 129 м2 земель засмічено залишками знищених об’єктів та боєприпасів;
  • 680 618 тонн нафтопродуктів згоріло під час обстрілів, забруднивши  атмосферне повітря небезпечними речовинами; 23 286 гектарів лісі випалено ракетами та снарядами, деякі з, за найоптимістичнішими прогнозами, відновлюватимуться протягом 10 років, решта – втрачені назавжди;
  • 7 155 689 м2 об’єктів, зокрема критичної інфраструктури, знищено, а їхні залишки спричинили шкоду довкіллю.

6 листопада у світі відзначили Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів, що несуть загрозу для планети та майбутніх поколінь. Довкілля України зазнало значних втрат, частина з яких не може бути підрахована як екологічні збитки, та ніколи не стане таким як було до 24 лютого 2022 року.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу