Війна в Україні посилює кліматичні зміни – дослідження time.com

Війна в Україні посилює кліматичні зміни – дослідження

Катерина Бєлоусова

Розрахована кількість викидів вуглецю еквівалентна річним викидам Бельгії

Дослідження експертів з обліку вуглецю показало, що війна в Україні поглиблює кліматичну кризу, а кількість викидів СО2 за перші 12 місяців війни сягнула близько 120 мільйонів тонн.

Показник охоплює викиди від палива, лісових пожеж, змін у використанні енергії в Європі та майбутню відбудову, повідомляє Reuters.

Зазначається, що звіт розробили для кліматичного саміту ООН у Бонні за методиками звітності про військові викиди від організації Conflict and Environment Observatory.

Дослідники підкреслили, що розрахована кількість еквівалентна річним викидам Бельгії. А глобальні викиди парникових газів уже досягли рекордного рівня.

"Ми не очікували, що викиди війни будуть настільки значними, і це не тільки сама війна, яка сприяє викидам, але й майбутня реконструкція зруйнованої інфраструктури", — сказав очільник групи дослідників Леннард де Клерк.

Зазначається, що облік викидів вуглецю, зокрема воєнних, буде в центрі уваги на кліматичному саміті COP28 у Дубаї у 2023 році. Адже країни оцінюють прогрес у досягненні цілей Паризької кліматичної угоди.

Дослідники виявили, що близько половини чистого збільшення викидів з початку війни пов’язана з очікуваною реконструкцією будівель, доріг і заводів, пошкоджених під час бойових дій. Близько 19% викидів припадає на військову діяльність, таку як спалювання палива в транспортних засобах, виготовлення боєприпасів, будівництво бетонних укріплень тощо.

Зазначається, що автори врахували і викиди від підриву газопроводу Nord Stream, зміни маршруту міжнародних рейсів, а також переміщення біженців.

"Якщо ви подивитеся на екологічну ціну того, що відбувається в Україні, ця війна є катастрофою, коли мова заходить про викиди вуглецю", – сказав заступник помічника генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Джеймс Аппатурай.

У звіті визнається падіння внутрішньої економічної діяльності України через війну. Однак ці викиди переважно перемістилися в інші країни. Окрім того, зменшення викидів СО2 в Європі через зменшення використання природного газу та енергетичну кризу майже повністю було компенсовано збільшенням використання нафти, вугілля та зрідженого природного газу.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів заявили про важливість ініціювати дискусії про вплив війни на клімат. Адже її наслідки не будуть відображені у щорічних звітах Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Нагадаємо, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що війна росії проти України пришвидшує зміну клімату та спричиняє збільшення викидів парникових газів. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні у 2022 році викиди вуглецю збільшилися на 23%, порівняно з 2021 роком, а через військову агресію рф в атмосферу потрапило близько 33 мільйонів тонн СО2.

Читайте також
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету