Війна в Україні посилює кліматичні зміни – дослідження time.com

Війна в Україні посилює кліматичні зміни – дослідження

Катерина Бєлоусова

Розрахована кількість викидів вуглецю еквівалентна річним викидам Бельгії

Дослідження експертів з обліку вуглецю показало, що війна в Україні поглиблює кліматичну кризу, а кількість викидів СО2 за перші 12 місяців війни сягнула близько 120 мільйонів тонн.

Показник охоплює викиди від палива, лісових пожеж, змін у використанні енергії в Європі та майбутню відбудову, повідомляє Reuters.

Зазначається, що звіт розробили для кліматичного саміту ООН у Бонні за методиками звітності про військові викиди від організації Conflict and Environment Observatory.

Дослідники підкреслили, що розрахована кількість еквівалентна річним викидам Бельгії. А глобальні викиди парникових газів уже досягли рекордного рівня.

"Ми не очікували, що викиди війни будуть настільки значними, і це не тільки сама війна, яка сприяє викидам, але й майбутня реконструкція зруйнованої інфраструктури", — сказав очільник групи дослідників Леннард де Клерк.

Зазначається, що облік викидів вуглецю, зокрема воєнних, буде в центрі уваги на кліматичному саміті COP28 у Дубаї у 2023 році. Адже країни оцінюють прогрес у досягненні цілей Паризької кліматичної угоди.

Дослідники виявили, що близько половини чистого збільшення викидів з початку війни пов’язана з очікуваною реконструкцією будівель, доріг і заводів, пошкоджених під час бойових дій. Близько 19% викидів припадає на військову діяльність, таку як спалювання палива в транспортних засобах, виготовлення боєприпасів, будівництво бетонних укріплень тощо.

Зазначається, що автори врахували і викиди від підриву газопроводу Nord Stream, зміни маршруту міжнародних рейсів, а також переміщення біженців.

"Якщо ви подивитеся на екологічну ціну того, що відбувається в Україні, ця війна є катастрофою, коли мова заходить про викиди вуглецю", – сказав заступник помічника генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Джеймс Аппатурай.

У звіті визнається падіння внутрішньої економічної діяльності України через війну. Однак ці викиди переважно перемістилися в інші країни. Окрім того, зменшення викидів СО2 в Європі через зменшення використання природного газу та енергетичну кризу майже повністю було компенсовано збільшенням використання нафти, вугілля та зрідженого природного газу.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів заявили про важливість ініціювати дискусії про вплив війни на клімат. Адже її наслідки не будуть відображені у щорічних звітах Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Нагадаємо, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що війна росії проти України пришвидшує зміну клімату та спричиняє збільшення викидів парникових газів. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні у 2022 році викиди вуглецю збільшилися на 23%, порівняно з 2021 роком, а через військову агресію рф в атмосферу потрапило близько 33 мільйонів тонн СО2.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу