Російські війська знищили понад 60 тис. гектарів українських лісів: аналітики порахували збитки shutterstock

Російські війська знищили понад 60 тис. гектарів українських лісів: аналітики порахували збитки

Волкотруб Єлизавета

Сума збитків склала 14 млрд грн

Від початку повномасштабного вторгнення російські окупанти знищили понад 60 тис. гектарів лісу на окупованих територіях, їх вартість скалала щонайменше 14 млрд гривень.

Про це повідомляє NGL.media.

Аналітики зауважують, що сума в 14 млрд грн це лише вартість деревини, яку можна було б отримати з 60 тис. гектарів лісів. У аналізі не враховуються екологічні наслідки, ліквідація яких може обійтись дорожче.

За даними журналістів, у Луганській області, де до початку війни всього 11% територій займали ліси, росіяни займаються активною вирубкою. Ліси у степовій Луганщині виконують важливу функцію, оскільки вони рятують від піщаних бур, утримують вологу та запобігають ерозії ґрунтів.

У Донецькій області було знищено 80% унікальної екосистеми національного природного парку "Святі гори". На Харківщині майже 40-45% лісів були заміновані або пошкоджені пожежами.

Під час окупації Херсонщини, яка є однією з найменш заліснених областей України, значна частина лісів постраждала від пожеж, обстрілів та вирубок. Російські військові активно здійснювали вирубку лісу в Олешківському районі з метою створення оборонних позицій.

Також, значні збитки понесли Чорноморський біосферний заповідник та заповідники "Асканія Нова", "Меотида", "Азово-Сиваський" та "Джарилгацький", на територіях яких відбувалися бойові дії.

Крім того, ліси серйозно постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року. Тоді затопило майже 55 тис. гектарів лісу на лівобережжі Дніпра.

Аналітики вважають, що частину дерев з окупованих територій виставили на продаж.

"Росія є одним із найбільших експортерів деревини у світі. Якщо українська деревина із тимчасово окупованих територій потрапляє до них, то це компроментує увесь ринок. Ті, хто купує у росіян, тепер не може бути певний, що не придбав саме деревину незаконного походження", – пояснює засновник та виконавчий директор ГО "Лісові ініціативи і суспільство", координатор проекту "Боротьба із незаконними рубками в Україні" Дмитро Карабчук.

Як повідомляла Екополітика раніше, російські окупанти на захоплених українських територіях окрім зерна, викрадали й деревину, вирубуючи ліси.
Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік