Російська агресія спричиняє забруднення довкілля всієї Європи – Гринчук shutterstock

Російська агресія спричиняє забруднення довкілля всієї Європи – Гринчук

Катерина Бєлоусова

Представники AMORCE запропонували перезавантажити співпрацю місцевих громад України та Франції

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що через російську агресію зростає забруднення, яке негативно вплине на довкілля всього Європейського континенту.

Одним із важливих питань сьогодні в Україні залишається відновлення моніторингу стану навколишнього природного середовища, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Це сталося під час виступу Гринчук на 36-ому Конгресі французької асоціації AMORCE.

В повідомленні зазначили, що представників французької асоціації цікавили такі теми:

  • енергетична та водна безпека України;
  • управління відходами в умовах воєнного стану.

"Через російську військову агресію наші служби фіксують зростання викидів у атмосферне повітря, забруднення ґрунтів та водних ресурсів. На жаль, усі ці наслідки війни згубно впливають на довкілля не лише України, а й усього Європейського континенту. На стан вод, ґрунтів та повітря країн, які є сусідами України", – сказала Гринчук.

Вона також підкреслила, що одним з найважливіших питань сьогодні в Україні залишається відновлення моніторингу стану навколишнього природного середовища. Адже через бойові росіяни знищили або розкрали частину станцій моніторингу стану водних ресурсів, ґрунтів та повітря. Гринчук закликала учасників Конгресу допомогти Україні у відновленні системи моніторингу стану довкілля.

На заході також обговорили питання управління відходами під час війни. Адже в Україні з’явився ще один тип відходів – відходи руйнації. Вирішенням цього питання опікується Міндовкілля спільно з Міністерством розвитку громад та територій. 

“Вже розроблений та затверджений Урядом відповідний порядок. Що ж до питання поводження з відходами, то ця галузь як і всі в Україні зазнала значних збитків через російську агресію", – розповіла Гринчук.

В повідомленні зазначили, що представники AMORCE подякували за виступ, який продемонстрував наскільки складною є ситуація в Україні. Вони пообіцяли розглянути питання допомоги Україні у сфері моніторингу довкілля та запропонували перезавантажити співпрацю місцевих громад України та Франції під координацією AMORCE.

Нагадаємо, Швеція готова допомогти Україні у реалізації проєктів у сфері поводження з відходами відповідно до кращих практик ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що за 8 місяців повномасштабного вторгнення росія завдала довкіллю Україні понад €37 мільярдів збитків.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів