Рада підтримала внесення змін до Водного кодексу: всі подробиці

Рада підтримала внесення змін до Водного кодексу: всі подробиці

Документ передбачає затвердження переліку платних послуг бюджетних установ, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів

Верховна Рада України у вівторок, 16 лютого, підтримала в першому читанні законопроєкт №3969 "Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів".

За документ проголосували 324 народних депутати. Зокрема, 223 голоси дали члени президентської фракції монобільшості "Слуга народу" (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки).

  • №3969 "Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів". Автор — нардепка від "Слуги народу" Олена Криворучкіна.

Мета документа — затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів.

Завданнями законопроєкту є:

  • законодавче врегулювання питання обов’язковості укладення господарського договору первинними водокористувачами з підприємствами водної галузі, необхідність законодавчого закріплення організації надання платних послуг, пов’язаних із постачанням води юридичним і фізичним особам із меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм;
  • збереження і відновлення державного майна на стратегічних об’єктах України завдяки наданню платних послуг.

Рішення прокоментував у себе на сторінці в Facebook глава комітету Верховної Ради з екології Олег Бондаренко.

"За оцінками Світового фінансового банку, Україна посідає 125 місце серед 180 країн за показником "кількість питної води на душу населення". Десь між африканськими країнами Чад і Судан. Питання раціонального використання води є актуальним, як ніколи. Основною метою законопроєкту є модернізація водогосподарських об'єктів. Зараз управління Держводагенства включені до Переліку об'єктів державної власності та займаються міжгалузевим, регіональним і місцевим перерозподілом водних ресурсів для забезпечення потреб населення і галузей економіки. Але управління не отримують ні копійки за послуги постачання води і наповнення водосховищ. У результаті маємо зношені гідротехнічні споруди, насосні станції та інше обладнання", — сказано в повідомленні.

За словами Бондаренка, наразі більшість технологічних водоймищ наповнене водою всього на 30% від необхідного рівня.

Законопроєктом пропонуються зміни до статті 42 Водного Кодексу України в частині визначення "первинних водокористувачів".

Результати поіменного голосування:

Як повідомляла ЕкоПолітика, Верховна Рада у вівторок, 16 лютого, провалила голосування й відправила на доопрацювання скандальний законопроєкт №4167 "Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення".

Читайте також
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно

У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.