Верховний Суд ухвалив остаточне рішення у справі про забудову Протасового Яру facebook.com/CGO.Official

Верховний Суд ухвалив остаточне рішення у справі про забудову Протасового Яру

Іван Шевчук

Верховний Суд визнав законним рішення Київради, яким та повернула статус зеленої зони парку Протасів Яр у Солом'янському районі.

Про це повідомив ресурс "Нерухомі".

Відповідне рішення ВСУ ухвалив 24 грудня 2021 року. Таким чином найвища судова інстанція країни підтримала заборону будівництва у Протасовому Яру.

Один із забудовників – ТОВ "Бора" – намагався оскаржити рішення столичної влади, якими та повернула статус території зелених насаджень загального користування земельним ділянкам у парку відпочинку Протасів Яр.

Договір оренди земельної ділянки, на якій мало розпочатися будівництво, спочатку був укладений терміном на 5 років, потім – продовжений до 10 років, тобто до 22 серпня 2017 року. Проте будівельні роботи за цей час так і не розпочалися.

У липні 2020 року столична влада визнала недійсним землевідведення у Протасовому Яру, надалі тут вирішили створити регіональний ландшафтний парк.

2 листопада Шостий апеляційний адмінсуд Києва визнав недійсними зміни до Генплану столиці, внесені 2007 року. Згідно з ними ділянки у Протасовому Яру були відведені під забудову.

На ділянці площею 2,79 га по вулиці Миколи Амосова компанії "Бора" та "Дайтона Груп" збиралися побудувати ЖК Tourbillon. Однак суд дійшов висновку, що договір оренди був нікчемним, оскільки мер Леонід Черновецький, діючи на свій розсуд, у 2012 році уклав цей договір без затвердження цього рішення з боку Київради.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що  спеціалізована екологічна прокуратура домоглася повернення територіальній громаді столиці чотирьох земельних ділянок у ландшафтному заказнику "Жуків острів".

 

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва