Правильне поводження з відходами: що варто знати про побутове сміття Shutterstock

Правильне поводження з відходами: що варто знати про побутове сміття

Людмила Гончаренко

Кожен з нас здатен внести свою вагому частку у становлення чистого довкілля

Одна із проблем, з якою у повсякденному житті стикається кожен з нас це сміття та побутові відходи. Викинуті пластикові пляшки з-під напоїв, одноразові пакети, жерстяні банки, дерев'яна тара та багато інших відходів, на жаль, стали частиною нашого довкілля.

За підрахунками вчених, одна людина щороку "виробляє" 300 кг твердих побутових відходів, до яких відноситься папір, пластик, скло, тканини, метал, дерево та інше. Ці складові є одними з основних чинників забруднення природи. Тільки уявіть, що "забутий" у лісі після пікніку пластиковий стакан буде розкладатися в середньому до 450 років, а пакет з супермаркету близько 20 років. 

Вчитися і практикувати культуру правильного поводження з відходами це значить робити маленькі кроки у вирішенні проблеми забруднення навколишнього середовища. Кожен з нас здатен внести свою вагому частку у становлення чистого довкілля.

Як правильно поводитися з відходами у повсякденному житті? Що можна викидати у смітник, а що туди відносити небезпечно? Як позбутися відходів без шкоди для довкілля? ЕкоПолітика дає відповіді на ці питання у сьогоднішньому матеріалі.

Пластикове сміття

Це величезна проблема не тільки для України, а й для всієї планети. Особливо багато пластикового сміття виникає через використання пластикових пляшок, упаковок та пакетів. Пластик становить близько 10 відсотків від загального обсягу відходів, які ми генеруємо.

Пандемія COVID-19, яка охопила планету 2020 року, лише сприяла збільшенню використання пластику на споживацькому рівні: люди стали рідше ходити в ресторани, або ж заклади харчування взагалі були зачинені через локдаун, натомість споживачі почали більше купувати продуктів для приготування їжі вдома та частіше замовляти доставку готових страв, які здебільшого були упаковані у пластик.

 Аби зменшити кількість пластику в обігу та на сміттєзвалищах уряди деяких країни почали забороняти використання одноразового пластику або обкладати його податком, що очікувано призведе до зменшення його популярності серед споживачів та виробників.

В Україні є компанії, які займаються переробкою пластикового сміття і пропонують населенню відповідально ставитись до сортування такого виду відходів, а також викидати його до спеціальних контейнерів.

Види пластикового сміття, які можна здати на переробку:

  • пластикові пляшки (прозорі, білі, коричневі зелені, тощо) – наприклад, з-під газованих напоїв, води, соків, олії, молока, а також кришечки від напоїв;
  • баночки та контейнери з-під йогуртів, десертів, а також від шампунів, гелів для душу, миючих засобів;
  • Tetra Pak упаковка та популярні паперово-пластикові горнятка з під кави (вони містять тонкий шар поліетилену);
  • м’яка поліетиленова упаковка/з прошарком паперу (наприклад, з-під молока);
  • одноразові поліетиленові пакети та комерційні плівки (цупка поліетиленова плівка, стрейч плівка, плівка з бульбашками, з-під великих упаковок туалетного паперу, з блоків, з посилок тощо.

Взагалі, перед тим як купувати продукцію в пластиковій упаковці, слід звернути увагу на маркування. Якщо ви бачите номери 01 PET (одиничка в трикутнику, об'ємна точка на дні), 02 HDPE (двійка в трикутнику, шов-лінія на дні) та 06 PS, то від такої покупки краще відмовитись, адже пластик зазначеного маркування неможливо переробити. Здебільшого такий пластик зустрічається у лотках з-під яєць, контейнерах з-під ягід, а також в одноразовому посуді. 

Металеві відходи

Українці мають знати, що багато металевих відходів підлягають вторинній переробці. Їх можна переплавляти і далі успішно використовувати для виготовлення різної продукції. Правильна утилізація металів і їх переробка – це економічно вигідний процес для життя країни. 

До металевих побутових відходів відносяться: нержавійка, алюміній, мідь, латунь, свинець, чорний метал, радіатори, баночки від консервів, кришки від банок, алюмінієві баночки від напоїв та інше. Як і будь-які інші відходи, металеві відходи шкідливі для екології. Саме тому вкрай важливо сортувати окремо цей вид сміття і викидати його у спеціальні контейнери. 

Небезпечні відходи

До цієї категорії належать ті відходи, що створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини, та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

До небезпечних відходів належать: батарейки та акумулятори; люмінесцентні та енергозберігаючі лампи; термометри та ртутовмісні матеріали; фарби, клеї, розчинники (з тарою); мийні засоби, побутова хімія (з тарою); протерміновані медикаменти. 

Слід пам'ятати, що небезпечні відходи категорично не можна викидати в загальний контейнер зі сміттям, адже при потраплянні їх на звалище навколишнє середовище буде забруднюватись високотоксичними сполуками і розчинними важкими металами.

Електронні відходи

Це та категорія відходів, що за останні роки зростає особливо динамічно і яка породжує абсолютно нову проблему через високий рівень токсичності. До електронних відходів належать: мобільні телефони, комп’ютерна техніка, принтери, побутова техніка, телевізори, електронні плати тощо.

Проблема електронних відходів з кожним роком дедалі більше загострюється через масове впровадження все більш нових і популярних моделей гаджетів, які люди масово купують на зміну старим смартфонам, планшетам, ноутбукам. 

Важкі метали, що містяться у більшості електронних відходів, можуть спричинити рак та проблеми з нервовою системою, репродуктивною системою та розвитком, якщо їх не переробити або утилізувати належним чином. Саме тому електронні відходи в жодному разі не повинні потрапляти у смітник з побутовим сміттям. Їх потрібно утилізовувати належним чином, аби токсичні матеріали згодом не потрапили у грунт і не отруювали підземні води.

Органічні відходи 

Окрема категорія відходів, яку генерує людина чи не щохвилини, адже вони є природним результатом її життєдіяльності. Що відноситься до органічних відходів:

фрукти, овочі, залишки хліба, кондитерських виробів, круп та макарон, кави та чаю, а також садові відходи, огородина, зів'яле листя тощо. Харчові та садові відходи складають майже 40% вмісту нашого смітника. Відповідно, щоб  вони не створювали зайвих проблем на сміттєзвалищі, а поверталися добривом в природу, важливо ці відходи компостувати.

Зараз біля багатьох будинків розташовані спеціальні контейнери для органіки. Якщо таких баків біля дому немає, можна спробувати самостійно змайструвати ящик, і складати туди органічні відходи, і далі - самостійно відвозити їх у спеціальні пункти прийому, або ж домовитись про вивіз із місцевим перевізником сміття.

У будь-якому разі, пам'ятайте, що органічні відходи треба викидати без пакетів, стрічок і іншого паковання, та намагатися утилізовувати окремо від загального сміття.

Звичайно, ми не можемо за один день змінити екологічний стан цілого світу. Проте ми можемо почати з себе та докладати маленькі зусилля щодня на шляху до екомайбутнього нашої країни та планети в цілому.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що на Миколаївщині громада почала масово компостувати органічні відходи, а у Львові цього року вперше виставили на продаж компост, який виготовляють із харчових і садових відходів.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту