З'явився несподіваний ТОП-10 країн найбільших забруднювачів океану пластиком shutterstock

З'явився несподіваний ТОП-10 країн найбільших забруднювачів океану пластиком

Валентина Гембарська

Багато розвинених країн виробляють велику кількість пластикових відходів, але або краще переробляють їх, або експортують до інших країн

Найбільше забруднюють пластиком світовий океан 10 країн: Філіппіни, Індія, Малайзія, Китай, Індонезія, М'янма, В'єтнам, Бангладеш, Таїланд та Бразилія. Парадокс у тому, що ці країни не споживають найбільше пластику, але при цьому там відсутня якісна система поводження з відходами.

Такий рейтинг підготувало видання Visual Capitalist.

Щороку у всьому світі виробляються мільйони метричних тонн пластику. Тоді як половина цих пластикових відходів переробляється, спалюється або викидається на звалища, значна частина того, що залишилося, зрештою потрапляє у світовий океан.

"Дехто може подумати, що країни, які виробляють або споживають найбільше пластику, найбільше забруднюють океани. Але це неправда. Згідно з дослідженням, країни з меншою географічною зоною, більш довгою береговою лінією, високим рівнем опадів і поганими системами управління відходами частіше викидають пластик в море. Наприклад, Китай виробляє в 10 разів більше пластикових відходів, ніж Малайзія. Однак, за оцінками, 9% загального обсягу пластикових відходів Малайзії досягають океану порівняно з 0,6% у Китаї", — пише видання.

visualcapitalist.com

Філіппіни — архіпелаг з понад 7 000 островів з 36 289-кілометровою береговою лінією — за оцінками, викидає 35% пластику в океан.

Крім Філіппін, понад 75% накопиченого пластику в океані, як повідомляється, надходить із неправильно керованих відходів в азіатських країнах, зокрема Індії, Малайзії, Китаю, Індонезії, М'янми, В'єтнаму, Бангладешу та Таїланду.

Єдиною неазіатською країною, яка потрапила до цього списку топ-10, із 1240 річками, зокрема Амазонкою, є Бразилія.

Рейтинг ТОП-10 країн-забруднювачів океану пластиком виглядає так:

Список може здивувати багатьох, оскільки країни, що виробляють або споживають найбільше пластику, не є найбільшими забруднювачами океанів. Але країни з меншою географічною площею, більш довгими береговими лініями, великою кількістю опадів і поганими системами управління відходами є найбільшими забруднювачами.

Зазначається, що двома ключовими способами зменшення накопичення пластику є: скорочення використання пластику та покращення системи управління відходами. При цьому багато розвинених країн виробляють велику кількість пластикових відходів, але або краще переробляють їх, або експортують до інших країн. Тим часом, багатьом країнам із середнім та низьким рівнем доходу, які споживають багато пластику, ще належить розробити інфраструктуру, необхідну для його обробки, підсумовують у статті.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна обернути Землю понад 800 разів.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки