Полтаву залило нечистотами з аварійного колектору suspilne.media

Полтаву залило нечистотами з аварійного колектору

Катерина Бєлоусова

У місті виявили 42 провали на колекторах великого діаметра

У Полтаві у мікрорайоні Яр стався обвал на одному з основних каналізаційних колекторів міста, в результаті якого утворилося провалля з нечистотами довжиною 200 метрів.

На ремонт аварійної ділянки необхідно не менше ніж пів року за умови наявності грошей у комунального підприємства "Полтававодоканал", однак наразі такого фінансування немає, повідомляє Суспільне.

"Була викликана терміново аварійна бригада, яка розкопала дану ділянку провалу і запустила колектор в роботу для того, щоб відвести стічні води. Довелось туди направляти два екскаватори, які один одного тягнули для того, щоб прокопати траншею й запустити колектор", – сказав начальник служби каналізацій "Полтававодоканалу" Іван Мистюк.

Зазначається, що через зсуви ґрунту на місці провалля упала електроопора, яка з’єднує високовольтні лінії. Через це місцеві мешканці добу не мали електроенергії.

"Більшу частину мікрорайону цей колектор обслуговує. Він уже давній, давно весь розірвався", ― розповіла місцева мешканка Лідія Помаранська.

Мистюк наголосив, що перший провал на трикілометровому колекторі стався у 1998 році. З того часу подібні аварії траплялися сім разів. 

Він пояснив, що колектор побудували у 1966 році, а гарантійний термін експлуатації залізобетону – 25 років. З 2016 року колектор почали перекладати за власні кошти підприємства і вже відремонтували 1 600 метрів. Розмір аварійної ділянки сягає 1 км, і її ремонт триватиме щонайменше пів року за умови наявності грошей, однак наразі необхідне фінансування відсутнє.

Мистюк додав, що у місті наразі виявили 42 провали на колекторах великого діаметра.

Нагадаємо, на Полтавщині у липні сталася надзвичайна ситуація техногенного характеру, а саме забруднення річки Псел свинячим фекаліями. У річці на ділянці забруднення близько 35 км стався масовий мор риби, а дерева на берегах почали засихати.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Чернігівщині у смт Макошине прорвало очисні каналізаційні споруди, які роками знаходилися в аварійному стані та потребували ремонту.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів