На Чернігівщині нечистоти з очисних споруд тиждень заливають громаду suspilne.media

На Чернігівщині нечистоти з очисних споруд тиждень заливають громаду

Катерина Бєлоусова

Прорвало прийомну камеру, куди надходять всі нечистоти

На Чернігівщині у смт Макошине прорвало очисні каналізаційні споруди, які роками знаходилися в аварійному стані та потребували ремонту.

Аварія сталася 21 червня, а усунути порив комунальники обіцяють найближчим часом, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що очисні споруди у громаді з’явилися у 2006 році. Спочатку об’єкт був на балансі селищної ради, потім перейшов до комунального підприємства "Макошинське", а у 2021 році – до КП "Менакомунпослуга".

Зі слів місцевих мешканців пориви на спорудах відбуваються регулярно. 

Ексоператорка очисних споруд Ганна Ховдій розповіла, що керівництво "Менакомунпослуг" не йшло з працівниками “на контакт”. 

“Ми запропоновували робити ремонти, тому що все в аварійному стані, очисні в дуже аварійному стані. Ніхто з нами не спілкувався, ніхто сюди не приїжджав. Раз у пів року начальство приїжджало, і то ми змусили його”, – розповіла вона.

Жінка працювала на підприємстві майже 20 років, однак у травні 2023 року її звільнили.

suspilne.media

Інша колишня працівниця Світлана Кундрат пояснила, що прорвало прийомну камеру, куди надходять всі нечистоти. На цей об’єкт не виділяли гроші, навіть на найнеобхідніше. Окрім того, працівники не були забезпечені ані спецодягом, ані аптечками.

“Не знаю, як вони існують ці очисні”, – підкреслила вона.

Ховдій додала, що в аеротенки, де відбувається штучне біоочищення і куди стікають нечистоти, мають заселяти бактерії. Потім ця вода відходить у спеціально відведені ділянки – карти. Однак на спорудах бактерії не використовуються вже давно, начебто через брак грошей. Нечистоти потрапляють у землю та можуть забруднити джерела води.

За її словами, у 2021 році люди зверталися до Державної екологічної інспекції Чернігівщини. Після перевірки керівництво мало усунути всі недоліки. Однак роботи так і не провели. 

У травні 2023 року Ховдій знову звернулася до екоінспекторів, однак вони відмовили у перевірці через обмеження у звʼязку з воєнним станом.

suspilne.media

Директор "Менакомунпослуг" Олександр Манжула розповів, що очисні споруди передали на баланс вже у поганому стані. За майже два роки їх почистити та замінили двигуни на компресорах. Підприємство є збитковим, тож зробити всі ремонтні роботи одразу неможливо.

Він підкреслив, що на цих спорудах нема потреби у використанні бактерій. Адже вони працюють лише 10% від своєї потужності. Бактерії помирають через малу кількість нечистот, а отже і брак необхідних поживних речовин.

“Всі карти просто заростають травою. Жодного разу за 20 років експлуатації там мул не відбирався, тому що кількість його дуже мала", – розповів Манжула.

Він додав, що у червні 2023 року вони зверталися до Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Фахівці провели аналіз повітря та води, який показав, що потреби у зміні технології очищення води немає.

За словами Манжула, порив, який стався 21 червня, усунуть найближчим часом. 

suspilne.media

Нагадаємо, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оприлюднило проєкт постанови Кабінету міністрів "Про затвердження порядку очищення стічних вод в уразливих зонах". Документ встановлює більш жорсткі вимоги до очистки стічних вод в екоуразливих зонах.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Житомирі під час грози 20 червня стався порив каналізаційної мережі, нечистоти з якої затопили декілька приватних будинків та потрапили у річку Тетерів.

Читайте також
На Чернігівщині збільшили бюджет екопрограм на 2,8 млн грн: що зроблять
На Чернігівщині збільшили бюджет екопрограм на 2,8 млн грн: що зроблять

З цих коштів також профінансують розробку й коригування регіонального плану управління відходами

Екоінспектори підрахували збитки, яких росіяни завдали на Чернігівщині
Екоінспектори підрахували збитки, яких росіяни завдали на Чернігівщині

Робота з обрахунку збитків, які військова агресія РФ завдала довкіллю області, триває

У Чернігові російський снаряд пошкодив аміакопровід: яка ситуація зараз
У Чернігові російський снаряд пошкодив аміакопровід: яка ситуація зараз

Населення міста попереджене про порядок дій у разі хімічної загрози

Як у Чернігові екоактивісти врятували дерева від будівельної техніки. Відео
Як у Чернігові екоактивісти врятували дерева від будівельної техніки. Відео

Комунальники не передбачили заходів із захисту зелених надсаджень при проведенні будівельних робіт