Половині українських обʼєктів ВДЕ загрожує знищення через війну. Інфографіка shutterstock

Половині українських обʼєктів ВДЕ загрожує знищення через війну. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

Шкода, завдана російськими окупантами власності українського та міжнародного бізнесу, повинна бути компенсована через міжнародний судовий процес

В Україні станом на 10 березня половина об’єктів ВДЕ перебуває під загрозою повної або часткової руйнації через розв’язання РФ війни. Станом на початок 2022 року встановлена потужність ВДЕ склала 9,5 ГВт, а обсяг інвестицій у галузь – понад $12 млрд.

Однією з тактик ведення війни Російською Федерацію є знищення об’єктів енергетичної інфраструктури, йдеться у пресрелізі Української асоціації відновлюваної енергетики. 

Окупанти вже захопили Чорнобильську та Запорізьку атомні електростанції, обстрілюються та піддаються повітряним ударам теплові електростанції та теплоелектроцентралі, знищуються лінії електропередач, газогони, сховища паливо-мастильних матеріалів, тощо.

Відновлювана енергетика України також опинилась в зоні високого ризику повного або часткового руйнування, адже 47% встановленої потужності електростанцій на ВДЕ знаходяться в областях, де наразі тривають активні бойові дії. Окрім того, багато станцій ВДЕ знаходяться в суміжних областях.

“Так, переважна більшість вітроелектростанцій Україні збудовані у південних областях країни з найбільшим потенціалом вітру – Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській. 89% встановленої потужності вітроелектростанцій встановлено в областях, де зараз тривають активні бойові дії, ще 9% розташовані в безпосередній близькості до регіонів з активними бойовими діями. Більше половини вітроелектростанцій вже припинили свою роботу”, – йдеться у пресрелізі.

Також 37% наземних, 35% дахових/фасадних сонячних електростанцій та майже половина (48%) станцій на біомасі також опинилися в зонах активних бойових дій, 34%, 19% та 42% відповідно – в сусідніх областях із високою ймовірністю розгортання бойових дій. 

Менше постраждали станції на біогазі та малі гідроелектростанціями, адже в областях активних бойових дій їх розташовано 29% та 16%.

Отже, активи вартістю у понад $5,6 млрд у капітальних інвестиціях наразі перебувають в зоні бойових дій. Також, більше $3,6 млрд капітальних інвестицій знаходяться в регіонах, сусідніх до областей, де ведуться активні бойові дії із захисту України від російської окупації. Відповідно, більше 3970 МВт перебуває в областях безпосередньої загрози повної або часткової руйнації станцій відновлюваної енергетики. Більше того, понад 2400 МВт знаходяться в сусідніх із активними бойовими діями областях, де вже є висока загроза руйнації, або вже зруйновані якісь станції.

Наразі частина станцій ВДЕ вже припинила свою роботу, зафіксовано випадки знищення вітротурбін, сонячних панелей, електрообладнання станцій, ліній електропередач, підстанцій. Крім того, російські окупанти крадуть обладнання зі станцій ВДЕ.

“Збройний напад на мирну країну – це військовий злочин. Враховуючи вартість капітальних інвестицій, вартість відновлення потужностей генерації, ліній електропередачі, обладнання, відшкодування втрат здоров’я та життя працівників відновлюваної енергетики України, українська відновлювана енергетика буде вимагати компенсації від російських загарбників у міжнародних судах. Шкода завдана російськими окупантами власності українського та міжнародного бізнесу повинна бути компенсована через міжнародний судовий процес”, – зазначено в матеріалі.

Нагадаємо, Україна через агресію Росії зупинила понад дві третини ВЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, IRENA закликають виключити Росію з її членства.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності