Україна через агресію Росії зупинила понад дві третини ВЕС shutterstock

Україна через агресію Росії зупинила понад дві третини ВЕС

Олена Яценьо

Майже всі ВЕС зупинено в Херсонській області

В Україні внаслідок воєнної агресії Російської Федерації вітроенергетичні компанії змушені були зупинити роботу понад 2/3 генерувальних установок.

Про це заявив голова Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков, передає "Енергореформа".

"Станом на 9 березня 2022 року зупинено роботу вітроелектростанцій (ВЕС) загальною потужністю 1162,5 МВт. Залишаються в роботі 372,5 МВт", – сказав Конеченков у коментарі порталу 9 березня.

Згідно з розрахунками, які він надав, майже всі ВЕС зупинено в Херсонській області. Ідеться про ВЕС "Ставки" (9,23 МВт), "Берегова" (12,3 МВт), "Новотроїцька" (72,6 МВт), "Овер'янівська" (68,4 МВт), "Мирненська" (163 МВт) компанії Vindkraft. Залишилася працювати лише її "Новоросійська ВЕС" (9,23 МВт). Водночас на Мирненській ВЕС згоріла одна з 39 турбін, знищено весь транспорт для обслуговування ВЕС, персонал через постійні обстріли не може розпочати роботи.

Також зупинено "Сивашську ВЕС" (2,92 МВт) та "Сивашську ВЕС Тотал Ірен" (245,7 МВт) ТОВ "Сивашенергопром". За даними УВЕА, на другій після обстрілу військами РФ згоріла одна вітротурбіна (було встановлено 63 турбіни Nordex по 3,9 МВт). Окрім того, обстрілюють і не допускають до роботи персонал, також пошкоджено трансформаторну підстанцію та лінію електропередач.

Тим часом у Запорізькій області зупинено всі ВЕС компанії ДТЕК, за винятком ВЕС "Приморська-1" (99,58 МВт). Не працюють "Ботієвська ВЕС" (199,88 МВт), "Приморська-2" (99,58 МВт) та "Орлівська ВЕС" (98,8 МВт). Зазначається, що станції не працюють через пошкодження ліній електропередач, також знеструмлено ПС 330 кВ у Мелітополі, тимчасово окупованому РФ.

Із цієї ж причини, як зазначили в УВЕА, зупинено Запорізьку ВЕС (98,1 МВт) ТОВ "Юрокейп Юкрейн".

В Одеській області зупинено вітростанцію "Южне Енерджі" (76,5 МВт), що належить ТОВ "Южне Енерджі". На першій черзі "Дністровської ВЕС" (40 МВт) ТОВ "Елементум Енерджі" працює 9 із 10 турбін, залишилася в роботі ВЕС "Овід Вінд" (32,67 МВт) ТОВ "Овід Вінд", але УВЕА вказує, що компанія GE, що їх обслуговувала, пішла з України.

На Миколаївщині ж зупинено три вітротурбіни по 3,2 МВт "Вітрового парку "Причорноморський" (42,8 МВт) ТОВ "УК "Вітрові парки України" (усього налічується 14 турбін різної потужності).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська біогазова асоціація (European Biogas Association) 8 березня опублікувала кроки щодо швидкого розвитку біометанової промисловості в Європі, яка може забезпечити 20% поточного імпорту газу в ЄС з Росії до 2030 року.

Зазначається, що через санкції, накладені через воєнну агресію РФ, питання відмови від окупантського газу буде вирішуватися максимально швидко.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни