Поліська ТЕС і Сіверська ТЕЦ змінили власника: названо причину facebook.com/clearenergyltd/

Поліська ТЕС і Сіверська ТЕЦ змінили власника: названо причину

Олена Яценьо

Енергооб’єкти мали вийти на планові показники генерації енергії у 2020-2021 роках

Два великих об’єкти ВДЕ-генерації, Поліська ТЕС (м. Овруч) та Сіверська ТЕЦ (м. Славутич), перейшли під керівництво лідера реалізації біоенергетичних проєктів України – групи компаній "Кліар Енерджі".

Причиною стала неспроможність компанії "Укртепло" вивести станції на планові показники видачі енергії, йдеться
в пресрелізі компанії "Кліар Енерджі" на фейсбук-сторінці.

"Восени 2021 року група компаній "Кліар Енерджі" продовжила підготовку запуску двох великих, однак незавершених енергооб’єктів: Поліської ТЕС у м. Овруч (планова потужність – 5,9 МВт*год) і Сіверської ТЕЦ у м. Славутич (планова потужність – 12,5 МВт*год)", – сказано на сторінці "Кліар Енерджі" в соцмережі.

Спершу будівництвом і запуском об’єктів займалась компанія "Укртепло". У 2017 році почалося будівництво Сіверської ТЕЦ у м. Славутич, а 2018 року – Поліської ТЕС у м. Овруч. Згідно з планами, енергооб’єкти мали вийти на планові показники генерації енергії у 2020 та 2021 роках відповідно.

Проте, попри багатомільйонні інвестиції (тільки в забудову Поліської ТЕС було інвестовано понад 10 млн євро), компанія "Укртепло" не змогла закінчити роботи в зазначений термін. Об’єкти на території станцій добудували тільки частково, а обіцянки адміністраціям міст Славутича та Овруча "підвищити інвестиційну привабливість регіонів та створити "магніти" для залучення нових бізнес-проєктів" залишилися невиконаними.

Група компаній "Кліар Енерджі" була вимушена взяти Поліську ТЕС і Сіверську ТЕЦ під своє управління, щоб не допустити руйнування енергетичних об’єктів, зберегти вже вкладені інвестиції, а також виконати зобов’язання перед мешканцями Овруча й Славутича. Головними причинами переходу об’єктів під керівництво саме "Кліар Енерджі" стали: сильний інженерний склад групи, достатні інвестиційні можливості, а також великий успішний досвід будівництва, запуску та експлуатації масштабних проєктів у галузі ВДЕ-енергетики.

"Ми з великою обережністю брали на себе відповідальність за доведення працездатності до планових показників Сіверської ТЕЦ і Поліської ТЕС. Це, безумовно, складні інженерні проєкти, які можливо запустити в експлуатацію лише команді досвідчених фахівців. А ми навчились справлятися з кризами навіть національного масштабу, тож вважаємо своїм обов’язком підтримати важливі для України проєкти "зеленої" енергетики й зберегти вкладення інвесторів, – заявив генеральний директор групи компаній "Кліар Енерджі" Андрій Гріненко. – Доведення працездатності станцій до планових показників дасть змогу всій країні рухатися в рамках загальноєвропейського вектора Green Deal, а також залучати національних і іноземних інвесторів для розвитку нових енергопроєктів".

Нині група компаній "Кліар Енерджі" проводить повний технічний і фінансовий аудит отриманих в управління станцій. Тільки після цього оголосять терміни остаточного завершення проєкту. На думку фахівців "Кліар Енерджі", доведення працездатності Поліської ТЕС і Сіверської ТЕЦ до планових показників допоможе збалансувати енергосистему України, підвищить інвестиційну привабливість регіонів, а також прискорить процес відмови від викопних джерел енергії на користь відновлюваних, тобто посприяє підтримці загальноєвропейської тенденції Green Deal.

Довідка. У проєктному портфелі "Кліар Енерджі" десятки реалізованих "з нуля" енергооб’єктів на біопаливі. Наприклад, у 2016 році було створено й здано в експлуатацію еталонну Корюківську ТЕС (м. Корюківка, Чернігівська обл.) на трісці потужністю 4 МВт. У 2020 році під управлінням "Кліар Енерджі" запущено експериментальну Чернігівську генеруючу компанію (м. Чернігів), яка генерує електрику за допомогою газифікації деревини. Останній об’єкт за свою інноваційність, а також позитивний вплив на довкілля, відзначили нагородою від Професійної асоціації екологів України.

Уже сьогодні Група компаній "Кліар Енерджі" є флагманом ринку біоенергетики України (18 створених і активних об’єктів ВДЕ-енергетики), а з повноцінним запуском Поліської ТЕС і Сіверської ТЕЦ "Кліар Енерджі" стане національним лідером генерації електроенергії на біомасі із загальною потужністю генерації понад 40 МВт*год.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в місті Овруч Житомирської області група компаній "Укртепло", яка спеціалізується на проєктах у сфері біоенергетики, ввела в експлуатацію Поліську теплоелектростанцію, що працює на біомасі.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності