Податок на викиди СО2 не повинен субсидувати "зелену" енергетику, — УкрФА Shutterstock

Податок на викиди СО2 не повинен субсидувати "зелену" енергетику, — УкрФА

Маргарита Шевченко

Найбільш ефективним і раціональним використанням коштів екоподатку є його спрямування на програми декарбонізації української економіки

Ініціатива влади спрямувати кошти "вуглецевого податку" на фінансування "зелених" тарифів не вирішує питання його цільового використання для декарбонізації української економіки, а ще більше посилює проблему.

Про це сказано в заяві Української асоціації виробників феросплавів та іншої металургійної продукції (УКРФА).

Як зазначається, рішення про субсидування ВДЕ за рахунок коштів від екоподатку передбачає зростання ставок податку на викиди. 

"Замість того, щоб надати джерела для часткового фінансування проектів зі скорочення викидів СО2, влада пропонує збільшити фіскальний тиск на промисловість разом з покладеними зобов’язаннями інвестувати величезні суми в проєкти декарбонізації", — вважають в Асоціації.

Там нагадують, що наразі високі тарифи для "зеленої" енергетики субсидуються за рахунок тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії. Така ситуація уже сама по собі створює навантаження на промисловість. 

Відзначається, при цьому Україна задекларувала рух у сторону декарбонізації взявши зобов’язання щодо зниження рівня викидів СО2 на 40-55% до 2030 року.

"Декарбонізація передбачає інвестування величезних фінансових коштів у корінне переобладнання виробництва, що особливо актуально для промисловості. Так, згідно з оцінками, сума коштів, необхідна українській промисловості для декарбонізації тільки в період 2021-2030 рр., становить понад 37 млрд євро", — підкреслюють в УкрФА.

Як стверджують в Асоціації, наразі у промисловості відсутні власні джерела для фінансування проектів декарбонізації – у зв’язку з економічною кризою, посиленою пандемією коронавірусу COVID-19.

"В більшості країн світу декарбонізація проводиться за активної державної підтримки, особливо в період кризи. Так, в Європейському Союзі екологічна модернізація та декарбонізація виробництва проводилися, в тому числі, за рахунок державних субсидій, дотацій, надання податкових пільг, повернення податків, пільгових кредитів, грантів та інших інструментів…. Водночас, в Україні зараз діє неефективна екологічна і фіскальна система оподаткування. Екологічні податки, які стягуються з підприємств, виконують виключно фіскальну функцію, їх значна частина надходить до загального фонду державного бюджету і використовується без відповідного цільового призначення", — сказано у заяві.

Відзначається, що бізнес та екологічна громадськість давно зробили висновок, що найбільш ефективним і раціональним використанням коштів податку на СО2 є його спрямування на програми декарбонізації української економіки.

"Справедливим підходом було б використання коштів "вуглецевого податку" там, де формуються відповідні СО2 викиди, тобто, вони повинні бути спрямованими на модернізацію підприємств, навколо яких живуть українці. Замість цього, податок на СО2 пропонується віддати на виплати так званим "інвесторам" в поновлювання джерела енергії, залишаючи індустріальні регіони країни і їх жителів без відповідного фінансування та надії на поліпшення екологічних, економічних та соціальних умов", — підкреслили в УкрФА.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Міністерство енергетики в довгостроковій перспективі розглядає збільшення податку на викиди СО2 і використання цих грошей для компенсації різниці виробникам "зеленої" електроенергії.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані