Пластикове забруднення може зменшитися на 80% – ООН shutterstock

Пластикове забруднення може зменшитися на 80% – ООН

Катерина Бєлоусова

Загальні інвестиції для зменшення пластикового забруднення сягнуть $65 мільярдів на рік

Дослідження Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) показало, що глобальне забруднення пластиком може скоротитися на 80% до 2040 року, якщо вжити низку заходів.

Це дозволить зменшити негативний вплив на довкілля, клімат та здоровʼя людей, а також уникнути 500 мільйонів тонн викидів вуглецю на рік, повідомляє The Guardian.

В матеріалі підкреслили, що наразі пластик забруднює всю планету, від вершини гори Еверест до найглибших океанів. Окрім того, мікропластик виявили навіть у крові та грудному молоці людей.

“Наразі у світі виробляється 430 мільйонів тонн пластику на рік, дві третини з яких є недовговічним продуктом, який незабаром стає відходами. Виробництво планується потроїти до 2060 року”, – розповіли автори.

Для зменшення пластикового забруднення в UNEP пропонують:

  • відмовитися від непотрібного пластику, зокрема надмірної упаковки;
  • збільшити повторне використання пластику, що зменшить забруднення на 30% до 2040 року, зокрема завдяки схемі повернення депозиту для контейнерів. Така схема має запрацювати в Англії у 2025 році;
  • посилити переробку – на 20%. Оподаткування первинного пластику та скасування субсидій на викопне паливо зроблять переробку більш економічно привабливою;
  • замінити пластик екологічнішими альтернативами – на 17%. Серед океанічного сміття переважають саме контейнери з їжі на винос. Їх можна замінити на паперові або компостовані матеріали.

Автори наголосили, що зменшення пластикового забруднення дозволить запобігти збиткам на суму понад $3 трильйони. Така сума враховує вплив на здоров’я, клімат, забруднення повітря, довкілля та океану. А також судові витрати у справах, порушених проти компаній, що займаються пластиком.

В UNEP додали, що це допоможе знизити забруднення пластиком у 2040 році до 40 мільйонів тонн. Якщо поточна ситуація не зміниться – воно сягне  227 мільйонів тонн. Окрім того, це дозволить створити близько 700 000 робочих місць переважно в країнах з низьким рівнем доходу.

В матеріалі додали, що у березні 2022 року 193 країни погодилися покласти край забрудненню навколишнього середовища пластиком. Наразі тривають переговори щодо юридично обов’язкової угоди до 2024 року.

"Потреба в пластику все одно буде, - сказала виконавча директорка UNEP Інгер Андерсен. – Але нам потрібно переосмислити, де ми це використовуємо і як ми це використовуємо, щоб набагато більше його [повторно використовувалося та перероблялося] і набагато менше було просто одноразовим".

Зазначається, що загальні інвестиції для зменшення пластикового забруднення сягнуть $65 мільярдів на рік. Але це лише приблизно половина того, що вже інвестовано індустрією пластику.

Нагадаємо, дослідження австрійських вчених показало, що часточки полістиролу, пластика з харчової плівки, можуть потрапляти в людський мозок.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки