Питна вода із-за кордону: в Україні спостерігається дефіцит прісної води належної якості shutterstock

Питна вода із-за кордону: в Україні спостерігається дефіцит прісної води належної якості

Людмила Гончаренко

Ситуація є критичною тому, що у нас всі наші системи водопостачання зношені і це призводить до великих втрат води на шляху транспортування

Згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду. 

Як свідчать офіційні дані, в 13-ти областях України уже зараз спостерігається природний дефіцит прісної води належної якості. При цьому лише в 713 сільських населених із понад 26 тисяч використовують привізну воду.

Про це пише dw.com

Найбільш гостро ця проблема стоїть для південних областей – Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Одеської, уточнює голова громадської організації "Всеукраїнська екологічна ліга" Тетяна Тимочко. 

Експертка також зазначає, що і в інших регіонах, через деградацію поверхневих та підземних джерел, проблема загострюється. До того ж, приблизно 20% добрив та пестицидів, що використовують на полях, потрапляють у водні об'єкти. 

За даними директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Михайла Ромащенка, лише на модернізацію систем водного постачання Україні знадобиться не менше п'яти мільярдів доларів.

"Ситуація є критичною тому, що у нас всі наші системи водопостачання зношені, на шляху транспортування втрачається до 50 відсотків води, яка забирається", вказує фахівець.

За словами Ромащенка, Україні терміново необхідно перейти на систему замкненого водооборотного водопостачання.  Тобто треба всі системи обладнувати очисними спорудами, які б давали можливість повторно використовувати воду, а не скидати неочищені води в поверхневі водні об'єкти і забруднювати їх, погіршуючи природну ситуацію.

Академік також підкреслює,що основними загрозами для кількості та якості питної води в Україні є зміна клімату, яка уже призводить до зменшення річкового стоку та інфільтраційного живлення підземних вод в Україні. За його словами, наявні запаси придатних для користування підземних вод, які оцінюють у близько 22,5 мільйона кубічних метрів, не здатні вирішити проблему країни в питній воді.

Тим часом, Державна екологічна інспекція України повідомила, що за даними національної гідрометслужби, концентрація токсичних сполук в українських річках у 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми.

"Тому, згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду", – зазначив голова відомства Андрій Мальований.

Він пояснив, що до дефіциту питної води призведе скидання небезпечних речовин, недостатнє очищення стоків і засмічення річок.

Нагадуємо, ЕкоПолітика писала про те, що інженери з Харкова спроєктували перший в Україні річковий сміттєвий уловлювач "Trash Killer", попередня вартість якого сягає 80-120 тисяч гривень.

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури