Підприємець розповів, як у Львові давати раду зростанню обсягів сміття під час війни Facebook

Підприємець розповів, як у Львові давати раду зростанню обсягів сміття під час війни

Олена Яценьо

Є три важливі моменти, про які потрібно повсякчас дбати для підтримання чистоти в місті

Львівський бізнесмен і засновник "ГрінЕра Україна" Богдан Михалусь розповів, як підтримувати місто чистим під час воєнного стану.

Кількома порадами, які допоможуть підтримувати в чистоті та затишку, він поділився в колонці для Zaxid.net.

За словами підприємця, кінець лютого, як і наступні тижні весни, став для компанії "ГрінЕра Україна" викликом: побільшало "нових" містян, а отже побільшало й відходів.

Михалусь виділив три важливі моменти, про які потрібно повсякчас дбати для підтримання чистоти в місті.

Перший – це сортування. Він наголосив, що воно є дуже важливим – і в мирний, і у воєнний час. По-перше, наше довкілля страждає від війни. Йому не потрібні додаткові втрати. По-друге, таку сировину можна використати повторно. Перетворити її на кошти, які "не згорають".

"У нас із вами точно є така можливість. Ми встановили 183 контейнери для скляних відходів, 115 баків для іншої вторсировини (пластик, папір та метал) і ще окремо 322 сітки для пластику. Можна піти далі і сортувати й органіку. Для цього у Львові є 252 контейнери. Усе решта йде в баки зі змішаними відходами, яких у місті є 1376", – розповів Михалусь.

Другий – скорочення відходів. Директор компанії "ГрінЕра Україна" зауважив, що у Львові та області через війну побільшало нових жителів. За останніми даними, Львівщина прийняла 235 тисяч переселенців.

"І це лише офіційна інформація про людей, які зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи. Є ж такі, які приїздять до рідних, друзів, знайомих. Більшає людей – більшає й сміття. Тому суттєвою є у цей час мінімізація відходів", – наголосив експерт.

Він зазначив, що каже про це вже не вперше, але нині це особливо важливо.

Щоб скоротити відходи, потрібно Використовувати багаторазові тари; купувати стільки продуктів, скільки можна спожити; бути свідомими у використанні одягу й технологій, у побуті. "Усе це в купі дає нам змогу захистити природу – ось найважливіше. Друге за важливістю – мінімізація сміття допомагає підтримувати чистоту на належному рівні", – сказав Михалусь.

Нарешті, важливо оплачувати комунальні послуги.

"Сміттєві майданчики, нові баки, фракції для сортування й подальша переробка. Зарплата екіпажам, які щодня, незалежно від обставин, допомагають робити місто чистим", – перелічив експерт.

За словами підприємця, є ще один нюанс, який нині, на жаль, оплата від мешканців не покриває. Це пальне. Сьогодні воно дуже дороге й у дефіциті.

"Ми сподіваємося, що незабаром воно з’явиться і ціни стануть адекватними, однак поки робимо те, що в народі називають "тугіше затягнути паски". У нашої компанії – 10 сміттєвозів, 5 фур, на полігонах працюють 3 бульдозери, 2 екскаватори і 4 самоскиди. Усі вони "їдять" дизпальне у великій кількості. Однак якщо будете вчасно і в повному обсязі сплачувати рахунки, ці втрати стануть трохи меншими", – підсумував експерт.

Нагадаємо, що жителів Києва закликали максимально знизити обсяги сміття й пояснили навіщо.

Раніше ЕкоПолітика писала, як можна суттєво скоротити кількість відходів у воєнний час і, відповідно, зменшити навантаження на комунальників.

Читайте також
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро

Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса
Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса

Лампочки та ртутні термометри слід здавати в непошкодженому стані та в упаковці виробника