Підприємець розповів, як у Львові давати раду зростанню обсягів сміття під час війни Facebook

Підприємець розповів, як у Львові давати раду зростанню обсягів сміття під час війни

Олена Яценьо

Є три важливі моменти, про які потрібно повсякчас дбати для підтримання чистоти в місті

Львівський бізнесмен і засновник "ГрінЕра Україна" Богдан Михалусь розповів, як підтримувати місто чистим під час воєнного стану.

Кількома порадами, які допоможуть підтримувати в чистоті та затишку, він поділився в колонці для Zaxid.net.

За словами підприємця, кінець лютого, як і наступні тижні весни, став для компанії "ГрінЕра Україна" викликом: побільшало "нових" містян, а отже побільшало й відходів.

Михалусь виділив три важливі моменти, про які потрібно повсякчас дбати для підтримання чистоти в місті.

Перший – це сортування. Він наголосив, що воно є дуже важливим – і в мирний, і у воєнний час. По-перше, наше довкілля страждає від війни. Йому не потрібні додаткові втрати. По-друге, таку сировину можна використати повторно. Перетворити її на кошти, які "не згорають".

"У нас із вами точно є така можливість. Ми встановили 183 контейнери для скляних відходів, 115 баків для іншої вторсировини (пластик, папір та метал) і ще окремо 322 сітки для пластику. Можна піти далі і сортувати й органіку. Для цього у Львові є 252 контейнери. Усе решта йде в баки зі змішаними відходами, яких у місті є 1376", – розповів Михалусь.

Другий – скорочення відходів. Директор компанії "ГрінЕра Україна" зауважив, що у Львові та області через війну побільшало нових жителів. За останніми даними, Львівщина прийняла 235 тисяч переселенців.

"І це лише офіційна інформація про людей, які зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи. Є ж такі, які приїздять до рідних, друзів, знайомих. Більшає людей – більшає й сміття. Тому суттєвою є у цей час мінімізація відходів", – наголосив експерт.

Він зазначив, що каже про це вже не вперше, але нині це особливо важливо.

Щоб скоротити відходи, потрібно Використовувати багаторазові тари; купувати стільки продуктів, скільки можна спожити; бути свідомими у використанні одягу й технологій, у побуті. "Усе це в купі дає нам змогу захистити природу – ось найважливіше. Друге за важливістю – мінімізація сміття допомагає підтримувати чистоту на належному рівні", – сказав Михалусь.

Нарешті, важливо оплачувати комунальні послуги.

"Сміттєві майданчики, нові баки, фракції для сортування й подальша переробка. Зарплата екіпажам, які щодня, незалежно від обставин, допомагають робити місто чистим", – перелічив експерт.

За словами підприємця, є ще один нюанс, який нині, на жаль, оплата від мешканців не покриває. Це пальне. Сьогодні воно дуже дороге й у дефіциті.

"Ми сподіваємося, що незабаром воно з’явиться і ціни стануть адекватними, однак поки робимо те, що в народі називають "тугіше затягнути паски". У нашої компанії – 10 сміттєвозів, 5 фур, на полігонах працюють 3 бульдозери, 2 екскаватори і 4 самоскиди. Усі вони "їдять" дизпальне у великій кількості. Однак якщо будете вчасно і в повному обсязі сплачувати рахунки, ці втрати стануть трохи меншими", – підсумував експерт.

Нагадаємо, що жителів Києва закликали максимально знизити обсяги сміття й пояснили навіщо.

Раніше ЕкоПолітика писала, як можна суттєво скоротити кількість відходів у воєнний час і, відповідно, зменшити навантаження на комунальників.

Читайте також
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік

Це сміття не можна викидати в загальний контейнер, адже воно вкрай негативно впливає на довкілля

У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття
У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття

Станція знаходиться на вул. Довженка, 1 біля магазину "Берізка"