Під Сумами горіло небезпечне звалище медвідходів. Фото та відео Суспільне

Під Сумами горіло небезпечне звалище медвідходів. Фото та відео

Зоряна Бердник

Раніше місцеві жителі вимагали від влади вплинути на ситуацію, але питання залишається нерозв'язаним і досі

У Старому Селі Сумської області зайнялося звалище небезпечних відходів: горіли батарейки, люмінесцентні лампи, термометри, шприци, ампули з ліками та навіть пробірки після медичних аналізів.

Загорілося сміттєзвалище в перші дні травня, а виявили його ще восени 2020 року, йдеться в сюжеті "Суспільного". Зазначається, що місцеві жителі раніше вимагали від влади повпливати на ситуацію, але питання залишається нерозв'язаним і досі.

Коли ввечері 1 травня сталася пожежа, селяни викликали вогнеборців і поліцію, а також зібралися на збори: вони хочуть домогтися ліквідації звалища, адже бояться повторення пожежі у спекотніші дні та за своє здоров'я.

Дмитро Буйвал, який живе у селі, розповів, що бачив, як дві пожежні машини гасили вогонь, і показав яму, у якій, за його словами, були мішки з відходами.

"У тій ямі було висипано частину тих мішків, що нині зверху стоять, їх половини не було 1 числа, це зараз їх додали, це значить їх або витягли зі складу, або дістали з цієї ями. Яма розташована на відкритому ґрунті, тобто все, що там горіло, воно пішло не тільки в повітря, а паралельно з цим ще пішло в землю – тести на ковід, на туберкульоз, на СНІД, ну і всякі там пробірки з кров’ю досі лежать, биті, розносять інфекції. Коти, собаки, миші – усе розноситься селом", – вважає Дмитро.

"Вересень, жовтень, листопад, грудень – возили сюди машинами-десятитонками оце сміття. Їх зобов’язали скинути у склади й закрили на замку, вони нам відзвітували. А отой непотріб скидали в яму, батарейки висипали з мішків, на кожному мішку напис "Київська митниця". Двісті тонн, це їх збирали я не знаю, скільки по Україні. І все туди, і пригребли мусором, піском, і хотіли поховати", – розповіла жителька села Анна Ганаза.

Яка екологічна ситуація склалася в Старому Селі

У середині квітня спеціалісти Держпродспоживслужби організували лабораторне дослідження води й повітря в Старому Селі. За цими даними, перевищено показники ртуті в повітрі у 2-2,5 раза та формальдегіду – у 1,5-2 раза.

За словами начальника відділу санітарної охорони території Держпродспоживслужби в Сумській області Павла Макаренка, така ситуація могла скластися через те, що на території Старого Села розміщено несанкціоновані відходи – це стосується ртуті, тому що ртуть потрапила в повітря з ртутьвмісних ламп, які там складувалися. "А стосовно формальдегіду в нас дещо інша думка, – додає фахівець. – Річ у тому, що біля села ведуться дорожні ремонтні роботи. Можливо, ми сподіваємося, що перевищення формальдегіду пов’язано саме з цими процесами, і через певний час ситуація має поліпшитися".

У колодязній воді виявили завищений рівень заліза та мутності. Сільському голові запропонували провести очищення колодязів і звернутися до рятувальників щодо очищення місцевості від ртуті.

"Два колодязі там чистих, нічого не знайшли, а в третьому там каламутність і нітрати, нітрити. Я думаю, після свят ми все це зробимо", – пообіцяв голова Нижньосироватської сільської ради Вячеслав Суспіцин. Він також сказав, що минулого тижня звернувся до ДСНС щодо очищення місцевості від ртуті.

Яких дій було вжито з боку екоінспекції та поліції

Відомо, що територію, на якій утворили звалище, перевіряла екоінспекція, що встановила факт розміщення відходів. Головна спеціалістка-юрисконсульт Державної екоінспекції в Сумській області Ольга Семенова розповіла, що Держекоінспекція в Сумській області видала припис щодо усунення цього правопорушення. "Відповідальні особи були притягнуті до відповідальності, нині всі матеріали надіслано до правоохоронних органів", – уточнила вона.

Станом на 6 травня поліція відкрила другу кримінальну справу за фактом забруднення території в Старому Селі. За результатами першої справи винуватця оштрафували на 17 тисяч гривень і зобов’язали вивезти відходи, але вони залишилися на місці.

"Люди продовжили скаржитися до поліції, і в поліції відкрили знову кримінальне провадження за статтею 325 КК України "Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням", – зазначив спеціаліст відділу комунікації Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко.

Кому належить територія, на якій утворили звалище

Територія розташована за адресою Старе Село, вулиця Псільська в оренді підприємства "Тепличний" до 2025 року. Нині її використовує підприємство "Полімерпластбуд".

"Цільове використання цієї ділянки – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, обслуговування господарського двору, – розповів землевпорядник Нижньосироватської сільської ради Володимир Давиденко. – Укладено договір суборенди на 176 квадратів приміщень, а вони використовували понад 300 квадратів, і майданчик вони теж використовували незаконно, без договору оренди", – сказав він.

Після скарги про використання землі не за призначенням договір оренди між "Тепличним"і суборендарем було розірвано. Представник фірми "Сумиполімербуд" сказав, що до 21 червня підприємство планує вивезти відходи.

"Ми розбираємося, чия решта сміття, бо тут ще були неофіційні орендарі, і з цими неофіційними орендарями нині триває співпраця, щоб вони своє вивозили, бо я ж не можу вивезти чуже. Оце сміття не наше, також за власні кошти, під тиском громади, ми вирішили хоча б з ями підняти на тверду поверхню, на асфальт, далі вже будемо вирішувати, куди його дівати", – зазначив він.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Україні анулювали ліцензії п'ятьом підприємствам, які займаються медичними відходами.

Читайте також
На Сумщині підрахували екологічні збитки внаслідок російської агресії: сума склала майже 3 млрд
На Сумщині підрахували екологічні збитки внаслідок російської агресії: сума склала майже 3 млрд

Із застосуванням спеціально розроблених методик спеціалістами інспекції було розраховано збитки

В селі на Сумщині з крана потекла нафта. Відео
В селі на Сумщині з крана потекла нафта. Відео

Екоінспектори відібрали проби рідини для лабораторного дослідження

На Сумщині рівень забруднення ґрунту після обстрілу перевищив норму у 365 разів
На Сумщині рівень забруднення ґрунту після обстрілу перевищив норму у 365 разів

Екоінспектори розрахують збитки, завдані земельним ресурсам

На Сумщині розрахували збитки від пожежі на шоколадній фабриці під час окупації
На Сумщині розрахували збитки від пожежі на шоколадній фабриці під час окупації

Матеріали справи та розрахунки передали до правоохоронних органів