Під Полтавою хочуть облаштувати цех з утилізації ртутних ламп

Під Полтавою хочуть облаштувати цех з утилізації ртутних ламп

Зоряна Бердник

Експерти ГО "Еколтава" пояснили, чи варто побоюватися за стан довкілля в Мачухах у разі запуску цеху

У селі Мачухи в Полтавській області мають намір облаштувати цех з утилізації небезпечних відходів – ртутних термометрів, люмінесцентних ламп та іншого.

Утилізацією цих відходів має зайнятися ТОВ "Полекозахист", пише видання Kolo.news. Зазначається, що про намір запустити процес утилізації ртутних ламп ще на початку лютого 2021 року повідомило мачухівське комунальне підприємство "Дружба" на своїй сторінці у Facebook.

Збирати, зберігати, а потім утилізовувати небезпечні відходи планують на території закинутого залізобетонного заводу, який розташований у межах промислової зони. Загальна площа ділянки становить 955,7 метра квадратних, а до найближчих житлових будинків близько одного кілометра.

"Ми працюватимемо суто у промисловій зоні, це територія колишнього заводу, де виготовляли залізобетонні вироби. Це нині занедбана територія, ми хочемо довести її до ладу й вести там свою діяльність. Будемо мати всі необхідні дозволи, сертифікації", – уточнила директорка стратегічного розвитку ТОВ "Полекозахист" Вікторія Кіреєва.

Утім, місцеві жителі проти такого сусідства. Вони нарікають на шкоду для навколишнього середовища та здоров'я людей. Водночас селяни написали лист-звернення в Департамент екології та природних ресурсів, а звідти його перенаправили до Міндовкілля.

"Оцінку впливу на довкілля проводить Міністерство. Воно вивчає й буде вносити свою результати й висновки. Але поки цього висновку немає", – повідомив начальник відділу департаменту екології Полтавської ОДА Михайло Савченко.

Поки що підприємство вивчає та оцінює вплив своєї майбутньої діяльності на стан довкілля, після цього планують провести громадські слухання та представити звіт.

"Навіть ще не було громадських слухань, щоб я могла донести звіт і всі огляди на нашу плановану діяльність. Перш за все ми отримуємо всі дозволи, будемо роз'яснювати всім охочим й відповідати на запитання, щодо роботи цієї діяльності. Це все буде прозоро", – зазначила Вікторія Кіреєва.

Запустити процес утилізації планують на устаткуванні російського виробництва. У ТОВ "Полекозахист" пояснили, чому підприємство планує користуватися обладнанням, виготовленим у країні-агресорі, з якою воює Україна.

"У нас немає коштів, щоб купувати нове обладнання. Ми просто перекупимо обладнання того виробника, який його створив. Тобто ми не будемо купувати установку в Росії, а перекупимо в Україні", – пояснила Вікторія Кіреєва.

Що саме планують зробити:

– облаштувати установку термічного спалювання небезпечних відходів;

– комплекс перероблення відходів із трьох технологічних ліній:

  • дробарка продуктивністю – 1000 кг/год,
  • установка "Екотром-2" для утилізації ламп,
  • установка для термічного знищення відходів з разовим завантаженням відходів до 850 кг/год і максимальною температурою спалювання 1300 ℃.

До складу комплексу входять:

– склади сировини (окремі майданчики для тимчасового зберігання відходів, що надходять на перероблення),

– склад готового продукту (крихти люмінесцентних і ртутних ламп),

– склад твердих відходів термічного перероблення,

– склади допоміжних матеріалів.

Як екологи прокоментували запуск цеху з утилізації ртутних ламп

Чи варто побоюватися за стан довкілля в Мачухах у разі запуску цеху, відповіли в громадській організації "Еколтава", єдиній та найбільшій полтавській екологічній організації.

"Безперечно, тривогу місцевих жителів можна зрозуміти, але якщо розібратись детальніше, то утилізація ртутних ламп у спеціальному цеху видається вже не такою великою загрозою для здоров’я та екосистеми у порівнянні з тим, якби такі лампи потрапили до звичайних урн, на стихійні сміттєзвалища біля населених пунктів чи зберігалися у підвалах або гаражах. Головне — дотримання технологічних вимог, сертифіковане обладнання та кваліфіковані фахівці", — йдеться в пояснювальному матеріалі "Еколтави".

Зокрема, у ГО схематично зобразили процес утилізації та знешкодження люмінесцентних ламп.

До того ж подібний досвід уже має село Муроване, що біля Львова. Завод з утилізації ртутомістких приладів відкрили там у 2016 році.

Міндовкілля видало заводу ДП "Боднарівка" ЛКП “Зелений Львів” ліцензію на утилізацію ртутомістких відходів. Так завод став першим в Україні підприємством, яке займається повною переробкою відходів, що містять ртуть.

На думку експертів "Еколтави", одного лише заводу на заході країни не досить для того, щоб Україна безпечно могла утилізувати небезпечні відходи. Водночас важливо, щоб населення було якісно проінформовано.

"Допоможуть регулярні публічні звіти про отримані й перероблені відходи та, можливо, перевірки", — вважає Маргарита Макуха, представниця ГО "Еколтава".

Раніше ЕкоПолітика розповідала про пункти прийому в Україні, у які можна здати ртутні лампи. Зокрема, у Києві передати використані ртутні лампи на утилізацію допоможуть дві організації: "Екологічні інвестиції" та "Центр управління відходами".

Читайте також
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель

Відходи мають прибрати у найкоротші терміни як тільки дозволять погодні умови

Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії
Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії

Для глобально вирішення проблеми потрібно закрити сміттєзвалище, побудувати сміттєпереробний завод та сортувати сміття

На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни
На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни

Будуть дозволені заходи для регулювання чисельності хижаків