Під Дніпром влаштували незаконне сміттєзвалище: підозрюють чиновників. Фото та відео dp.npu.gov.ua

Під Дніпром влаштували незаконне сміттєзвалище: підозрюють чиновників. Фото та відео

Зоряна Бердник

Попередньо, сума збитків державі становить понад 3,5 мільйона гривень

У передмісті Дніпра, поблизу селища Слобожанське, правоохоронці виявили незаконне звалище, в сприянні організації якого підозрюють посадових осіб.

Для організації сміттєзвалища працівники приватного підприємства зняли земельний покров із ділянки площею понад 44 га, йдеться в повідомленні пресслужби ГУНП в Дніпропетровській області.

Як розповіли в поліції, туди звозили побутові відходи та відходи від нафтопереробки, хімічної промисловості та тваринного походження, чим спричинили шкоду екологічній безпеці м. Дніпра та державі на суму понад 3,5 млн гривень.

Зазначається, що на балансі приватного підприємства не було жодного спеціального обладнання та транспорту для перевезення такого роду сміття. Нині поліціянти встановлюють причетність до організації сміттєзвалища посадових осіб селищної ради, на території якої розташоване нелегальне сміттєзвалище. Також перевіряють інших суб’єктів господарювання, які протягом тривалого часу незаконно відвантажували забруднювальні речовини на ділянку.

Під час санкціонованих обшуків фахівці відібрали зразки ґрунту та відправили їх на експертизу. З автомобіля директора підприємства вилучили понад 86 тисяч гривень. З офісного приміщення вилучили підроблені печатки й штампи законно чинних підприємств, незаконно перероблений пістолет під гумові кулі, бухгалтерську документацію та інші документи.

За цим фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Поки що слідчі дії тривають. Після отримання результатів експертизи вирішуватиметься питання про відкриття додаткових кримінальних проваджень.

Злочинну діяльність посадових осіб задокументували поліціянти управління захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Дніпропетровській області спільно з працівниками слідчого управління за процесуального керівництва Слобожанської окружної прокуратури. Обшуки відбулись 14 квітня за участі поліціянтів карного розшуку за силової підтримки бійців полку поліції особливого призначення. До слідчих заходів залучили та спеціалістів екологічної інспекції та Держгеокадастру.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що через масовий мор бичка-мартовика в Білосарайській затоці Азовського моря правоохоронці Бердянського районного відділу поліції в Запорізькій області відкрили кримінальну справу.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади