Перше в Україні місто проголосило Зелений курс: що це означає Shutterstock

Перше в Україні місто проголосило Зелений курс: що це означає

Олена Яценьо

Метою угоди стане досягнення кліматичної нейтральності

Вінницька міська територіальна громада першою в Україні проголосила Зелений курс у межах Європейського зеленого курсу (ЄЗК).

Відповідну декларацію 28 січня підписав мер Вінниці Сергій Моргунов під час сесії міської ради, повідомила пресслужба Вінницької міськради.

Учасниками сесії стали високопосадовці уряду України, українського парламенту та посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас.

Також депутати затвердили дорожню карту, за якою місто розвиватиметься у так званому зеленому напрямку. Основою для Зеленого курсу Вінниці став аналогічний європейський документ, затверджений у 2019 році. Його мета – до 2050 року перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент.

"Сьогодні знакова подія для Вінницької громади – ми перші в Україні приєднуємося до Європейського зеленого курсу <...> Уряд заявив про намір нашої держави долучитися до Європейського зеленого курсу, триває робота над написанням Дорожньої карти для України. Проте українські міста на місцевому рівні вже рухаються в цьому напрямку, і я маю надію, що будуть ухвалювати відповідні декларації і програми", – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Насамперед у Вінниці планують:

  • реорганізувати відділ з охорони довкілля та моніторингу якості атмосферного повітря в структурі департаменту економіки та інвестицій міської ради;
  • провести оцінку вразливості міста до змін клімату;
  • розробити та імплементувати стратегії з адаптації міста до зміни клімату та плану дій як компонента її реалізації;
  • урахувати питання пом’якшення клімату під час розроблення стратегічних, програмних документів, а також документів державного планування Вінницької міської ради та оновлення чинних.

Повністю ознайомитися із Зеленим курсом Вінниці можна за цим посиланням.

За словами очільника міста, Зелений курс Вінниці – це логічне продовження довгострокових планів громади в зеленому розвитку, зафіксованих як у Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року, так і в Стратегії 3.0. Зокрема, йдеться про такі пріоритети Стратегії розвитку громади в найближчі 9 років, як "Зелена економіка та смарт-спеціалізація" і "Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище".

Окрім того, вінницький мер нагадав, що місто у 2015 році першим у Східній Європі отримало Європейську енергетичну відзнаку, а згодом – у 2019 році її підтвердило.

"Сьогодні на сесії ми ухвалили рішення щодо придбання екологічно чистого транспорту - 10 електробусів. Також цього року ми очікуємо на отримання швейцарських трамваїв, що теж значно покращить екологічний складник міської мобільності. Ми досить активно розвиваємо велоінфраструктуру. Прагнемо залучати міжнародних експертів і фінансові ресурси для реалізації "зелених" проєктів, які маємо в планах", – додав Моргунов.

Привітав вінничан із проголошенням Зеленого курсу Посол ЄС в Україні Матті Маасікас. Дипломат долучився до сесії міськради через онлайн-зв’язок. Голова Представництва ЄС в Україні звернувся до присутніх українською мовою.

"Ваша ініціатива є надзвичайно важливою, вона повністю збігається з ініціативами, започаткованими Євросоюзом. Дозвольте вас привітати з цією ініціативою, яка виводить Вінницю на лідерські позиції з погляду зеленого переходу України і може надихнути та прискорити зелений перехід на місцевому рівні. Я хочу закликати інші міста України наслідувати ваш приклад", – сказав Матті Маасікас.

З проголошенням Зеленого курсу вінничан привітав також голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

"Підписання Вінницею Декларації про Зелений курс свідчить, що Вінницька міська рада є одним із флагманів на шляху зеленого переходу. Безумовно, питання переходу Європи і України на кліматично нейтральну економіку та суспільне життя – стоїть на порядку денному і Верховної Ради, і Уряду. Роль громад у процесі зеленого переходу економіки не можна недооцінити. Всі складові, які представлені у цьому документі, є дотичними до Зеленого курсу ЄС і заслуговують уваги. Сподіваюсь, що через декілька років ви запросите нас уже оцінити впроваджені заходи. І я впевнений, що ми оцінимо їх схвально і будемо разом радіти, що Вінниця є передовим містом в цьому напрямку, та будемо пропонувати іншим містам нашої країни брати з вас приклад", – зазначив голова екокомітету ВРУ.

Раніше ЕкоПолітика писала, що першим містом в Україні, де розпочнуть промислове виробництво "зеленого" водню, стане Вінниця.

Читайте також