Перша в Україні громада почала втілювати програму з охорони природи shutterstock

Перша в Україні громада почала втілювати програму з охорони природи

Катерина Бєлоусова

Цей випадок став надзвичайним прецедентом, адже зазвичай більшість громад роздають усю землю під ріллю

Комарська ТГ, що на Донеччині, першою в Україні ухвалила програму з охорони природи на рівні ОТГ, за якою у межах громади має побільшати об’єктів природно-заповідного фонду.

Вони вирішили зберегти степові куточки, адже на них залишився цінний рослинний та тваринний світ, повідомила ЕкоПолітиці пресслужба ГО "Українська природоохоронна група".

Громада відмовилася від пропозиції Держгеокадастру виставити для продажу права оренди на земельних торгах частину ділянок, які раніше використовувалися як пасовища

"За цей рік нам довелося вивчити багато літератури, щоб зрозуміти цінність степу. Силами спеціалістів відділу земельних відносин та архітектури ми зробили відеоролик "Не будь байдужим! Зупинимо розорювання степів та луків!" і поширили його в соцмеражах. До того ж, ми затвердили на сесії "Програму збереження біорізноманіття степової зони Комарської сільської ради "Комарський степ". І саме за цією програмою, зовсім скоро в межах нашої громади будуть створені заказники – "Орлата балка" та "Сухий лиман"", – зазначила секретарка Комарської сільської ради Олена Гнибіда.

Голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк називає цей випадок надзвичайним прецедентом, адже зазвичай більшість громад роздають усю землю під ріллю.

"Наша організація справді зверталася до громади щодо збереження місцевої природи. Але ми не розраховували, що вони дійсно за своєю ініціативою захочуть зберегти всю природу на своїй території, захочуть створювати заказники й ухвалять уперше в історії України рішення про програму з охорони природи на рівні ОТГ", – пояснив Василюк

Тепер сільрада інформує мешканців  про значення степу і для природи, і для життя людини, і для збереження ґрунтів. Адже в заказниках можна випасати худобу та заготовлювати сіно, проте не дозволятиметься оранка.

Громада планує створити ще кілька заказників, щоб уберегти від розорювання цінні ділянки степу, які використовуються для випасання худоби та як сінокоси, що підтримують жителі та депутати.

Збір підписів за створення громадських пасовищ уже проведений.

Нагадаємо, на Донеччині створено новий ландшафтний заказник: чим він особливий.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти розповіли, які переваги несуть нові заповідники.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва