Кияни вимагають захистити Русанівську косу від забудови

Кияни вимагають захистити Русанівську косу від забудови

Катерина Бєлоусова

На косі хочуть побудувати базу з веслування

Від влади Києва вимагають зберегти Русанівську косу, що поблизу мікрорайону Русанівка Дніпровського району, від будь-якої забудови, зберегти її в природному стані та не перешкоджати її відвідуванню. 

Відповідна петиція, що зареєстрована на сайті Київської міськради, вже набрала 2015 голосів з необхідних 6 000. Збір підписів триватиме ще 52 дні.

У зверненні зазначили, що Русанівська коса є цілісним природоохоронним об'єктом з унікальною для Києва флорою та фауною, а також нерестилищем для риб. Вона також є важливою складовою життя громади мікрорайону та загальнодоступним місцем відпочинку. Окрім того, коса є прибережною захисною смугою Дніпра, що має статус памʼятки ландшафту.

Автори петиції стурбовані намірами побудувати на косі базу з веслування, деякі споруди якої будуть розміщені безпосередньо на захисній смузі.

“Публікуються дописи про проведення нарад з цього приводу за участю очільника Дніпровської РДА. Таке можливе розміщення неприпустиме, оскільки воно явно суперечить чинному законодавству, а також нищить цілісну природну екосистему і може призвести до вкрай негативних наслідків”, – йдеться у зверненні.

Зазначається, що таке будівництво на Русанівській косі суперечитиме законодавству, а саме:

  • Водному кодексу;
  • Земельному кодексу;
  • наказу Міністерства культури та туризму.

Автори петиції запропонували перенести базу з веслування на Труханів острів або Гідропарк, які мають більш сприятливу інфраструктуру, зокрема яхтклуби, каное центри тощо.

У зверненні наголосили, що на території мікрорайону функціонує низка спортивно-оздоровчих майданчиків, які доступні як дітям, так і дорослим.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, громада Києва у листопаді 2022 року створила петицію з вимогою відмовитися від створення Національного меморіального військового кладовища в  урочищі "Лиса Гора", що є об'єктом природно-заповідного фонду та історико-культурної спадщини. У січні Київрада відмовилася від таких планів.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів