ПАЕУ хоче допомогти закрити законодавчі прогалини для стягнення екозбитків з рф shutterstock

ПАЕУ хоче допомогти закрити законодавчі прогалини для стягнення екозбитків з рф

Катерина Бєлоусова

Перелік методик вимірювань є обов’язковим до використання при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища

Президентка Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) Людмила Циганок заявила, що Асоціація може надати експертну допомогу та долучитися до складання Переліку методик вимірювань для, серед іншого, стягнення збитків завданих війною.

Наразі такий Перелік відсутній в нормативно-правових актах Міндовкілля або в нормативних документах, на які є посилання в нормативно-правових актах міністерства, повідомляє ECOBUSINESS.

В матеріалі зазначили, що Україна ініціюватиме створення Глобальної Платформи для розробки міжнародних методик оцінки збитків довкіллю від військових дій та розробила нові методики для обрахунку збитків навколишньому середовищу внаслідок війни. Для цього Кабінет Міністрів 30 вересня 2022 року розширив повноваження Державної екологічної інспекції.

В ПАЕУ підкреслили, що питання методології та застосування інструментально-лабораторних методів контролю є досить дискусійним, як щодо повноважень Держекоінспекції під час здійснення державного нагляду (контролю) у звичайному режимі, так і щодо військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій, у тому числі з початку дії правового режиму воєнного стану.

Дискусія пов’язана з тим, що:

  • за ч. 1 ст. 3 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" контроль стану навколишнього природного середовища належить до сфери законодавчо регульованої метрології, щодо яких з метою забезпечення єдності вимірювань та простежуваності здійснюється державне регулювання стосовно вимірювань, одиниць вимірювання та засобів вимірювальної техніки;
  • за ч. 3 ст. 7 даного Закону, методики вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології, що є обов’язковими до застосування, визначаються в нормативно-правових актах або в нормативних документах, на які є відповідні посилання в нормативно-правових актах.

“Вимоги до технічної компетентності та незалежності, яким мають відповідати підприємства, установи та організації, які належать до сфери управління Держекоінспекції, що уповноважуються або уповноважені на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг, у сфері законодавчо регульованої метрології та порядку такого уповноваження, затверджені наказом Міністерства екології та природних ресурсів України 18 жовтня 2018 року № 363, передбачають застосування методик, що підпадають під сферу законодавчо регульованої метрології”, – йдеться в матеріалі.

ПАЕУ звернулася до Міндовкілля з запитом для з’ясування питань щодо методик:

  • визначення параметрів газопилового потоку і концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі та викидах організованих стаціонарних і пересувних джерел;
  • визначення складу та властивостей вод, концентрацій забруднюючих речовин, гідробіологічних та токсикологічних  показників;
  • визначення складу та властивостей ґрунтів, концентрацій забруднюючих речовин в ґрунті.

В спільній відповіді Міндовкілля та Держекоінспекції посадовці пояснили, що наразі перелік методик вимірювань відсутній.

Після проведення консультативних нарад Міндовкілля з представниками Мінекорозвитку проєкт наказу "Про затвердження Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання уповноваженими підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Державної екологічної інспекції України, при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища" був відкликаний.

Екологи звернули увагу, що в контексті вимог Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" невирішення питання Міндовкіллям по затвердженню Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища, та відсутність таких методик ставить під сумнів результати інструментально-лабораторних методів контролю Держекоінспекції,  суми збитків, завданих довкіллю, розраховані на підставі такого методу, та можливість їх стягнення.

"ПАЕУ, розуміючи необхідність єдності вимірювань, у т.ч. в міжнародній площині, та верифікації даних, запобігання негативного пливу на довкілля України та стягнення збитків, заподіяних агресором,  готові надати експертну допомогу та долучитися до складання Переліку методик вимірювань, що є обов’язковими до використання при проведенні вимірювань у сфері законодавчо регульованої метрології під час контролю стану навколишнього природного середовища", – сказала Циганок.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) розкритикувала Міндовкілля за нерозгляд 7 пропозицій бізнесу до нового законопроєкту "Про оцінку впливу на довкілля".

Читайте також
Через війну в Україні можуть зникнути окремі види птахів
Через війну в Україні можуть зникнути окремі види птахів

Деяких із них ми можемо втратити назавжди

Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції