Опитування показало, як українці ставляться до сортування сміття shutterstock

Опитування показало, як українці ставляться до сортування сміття

Олена Яценьо

Третина опитаних переконані, що в сортуванні немає сенсу

Нині в середньому 40% опитаних українців готові сортувати сміття.

Про це з посиланням на результати опитування розповів на пресконференції "Як українці ставляться до сортування сміття?", яка пройшла 12 листопада в Києві, засновник дослідницької компанії "Active Group" Андрій Єременко.

За його словами, ще майже 46% українців уважають найбільшою проблемою — нестачу баків для сортування або їх незручне розташування.

"Третина опитаних переконані, що в сортуванні немає сенсу, оскільки все сміття змішують і везуть на один полігон. Понад 30% респондентів відповіли, що ще не звикли", — сказав експерт.

Окрім того, додав Єременко, майже половина респондентів уважає, що ті, хто сортує відходи, повинні менше платити за їх вивезення.

Зі свого боку генеральний директор компанії GreenAge Артем Миргородський вказав на непоінформованість українців про виняткову небезпечність органіки.

"Більшість українців нині не знає, що найнебезпечнішим відходом є органіка, тобто харчові відходи, які змішуючись із неорганічними сполуками, утворюють шкідливі речовини", — наголосив він.

Експерти також зауважили, що ефективно працюють програми розподілу сміття у Львові, Вінниці та Хмельницькому. Сьогодні муніципалітети Рівного і Києва активно долучаються до цієї ініціативи. Незабаром у столиці з’являться "зелені острівці" — зони, де будуть розташовані баки для сортування сміття.

Зазначимо, що дослідницька компанія "Active Group" провела опитування 20-24 жовтня 2021 року. Методом індивідуального інтерв’ю було опитано 1 200 респондентів, які проживають на території України (за винятком окупованих територій Донбасу та Криму). Похибка вибірки: теоретична – за довірчої ймовірності 95% і: відсотку відповідей 50% - +/-2,9%; 25-75% - +/-2,5%; 10-90% - +/-1,7%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Мінрегіоні підрахували, скільки населених пунктів України ведуть роздільний збір сміття.

Читайте також
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність

Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік

Це сміття не можна викидати в загальний контейнер, адже воно вкрай негативно впливає на довкілля

У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття
У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття

Станція знаходиться на вул. Довженка, 1 біля магазину "Берізка"