Зеленський підписав закон про Державний фонд декарбонізації

Зеленський підписав закон про Державний фонд декарбонізації

Катерина Бєлоусова

Це дозволить запровадити в Україні європейський принцип "забруднювач платить"

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8433 "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України".

Документ передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

“Це знаковий крок, який підтверджує, що Україна дотримується глобального тренду декарбонізації попри будь-що”, – підкреслили у пресслужбі.

В повідомленні пояснили, що закон дозволить запровадити в Україні європейський принцип "забруднювач платить", що передбачено в Регламенті ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями. Це означає, що кошти з податку на викиди СО2 будуть спрямовані саме на енергоефективні цілі.

"Закон дає "зелене" світло для створення в Україні спецфонду, який стане надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проєктів і програм з енергоефективності у різних секторах економіки", – сказала голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Вона додала, що команда Держенергоефективності та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) вже почала розробку механізмів використання коштів. А також створенням фінансових інструментів, що могли б стимулювати декарбонізацію та енергоефективність.

В повідомленні підкреслили, що завдяки фонду Держенергоефективності, як головний енергоменеджер країни, планує втілити низку механізмів, а саме:

  • "зелені" облігації;
  • ЕСКО-проекти;
  • "зелене" кредитування;
  • факторинг та лізинг.

Зазначається, що основними завданнями фонду є:

  • підтримка державних програм енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації;
  • залучення міжнародних кредитних коштів та грантів для реалізації інвестиційних проєктів;
  • надійна окупність і повернення іноземних інвестицій і фінансових зобов'язань.

"Створивши і наповнивши фонд, ми зможемо втілити чимало програм, які дозволять населенню, бізнесу, місцевій владі ставати енергоефективними і енергонезалежними. Заощаджені кошти громади можуть спрямувати на свою відбудову, соціальний добробут, а підприємства - на свій розвиток і підвищення своєї конкурентоздатності", - сказала Замазєєва.

В повідомленні додали, що над розробкою законопроєкту працювали нардепи спільно з командами Мінвідновлення та Держенергоефективності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 11 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8433 "Про використання коштів з рахунків на підтримку України", що передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Фонд запрацює з 1 січня 2024 року.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС