В Україні з'явиться "Державний фонд декарбонізації" shutterstock

В Україні з'явиться "Державний фонд декарбонізації"

Катерина Бєлоусова

Відбудова України неможлива без урахування принципів енергоефективності

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8433 "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України", що передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Фонд запрацює з 1 січня 2024 року, повідомляє Урядовий портал.

Відповідне рішення підтримали 299 народних депутатів.

Зазначається, що фонд буде наповнюватись з екоподатків, сплачених за викиди вуглецю в атмосферу зі стаціонарних джерел забруднення.

"У 2021 році був ухвалений Національний план дій з енергоефективності до 2030 року. Виконання положень Плану потребувало визначення сталих фінансових джерел досягнення цілей і виконання заходів. Сьогодні це питання стало ще більш актуальним з огляду на необхідність реалізації проєктів відбудови, які неможливі без урахування принципів енергоефективності. Саме на це і будуть спрямовані кошти новоствореного Фонду", – сказав віцепрем’єр-міністр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він пояснив, що йдеться про виконання програм, які мають підвищити енергоефективність:

  • домогосподарств;
  • комунальних підприємств;
  • громадських будівель;
  • мікро-, малого та середнього бізнесу.

Кубраков додав, що спецфонд також охоплюватиме напрямок впровадження енергосервісу та розвиток децентралізованих систем виробництва та зберігання енергії. Наразі Мінінфраструктури працює над розробкою Порядку його функціонування.

Зазначається, що кошти Фонду будуть спрямовані на:

  • заходи та державні цільові програми енергоефективності;
  • здешевлення зобов'язань за кредитними та лізинговими договорами, які укладені для реалізації енергоефективних заходів, впровадження енергосервісу;
  • виконання боргових зобов'язань за запозиченнями, отриманими державою на реалізацію таких програм;
  • збільшення використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива і скорочення викидів вуглецю.

У пресслужбі Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження пояснили, Фонд створений за європейським принципом "забруднювач платить". Принцип, відповідно до Регламенту ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями, передбачає цільове спрямування екологічних податків на енергоефективність та декарбонізацію і застосовується у 21 країні ЄС.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram підкреслив, що законопроєкт №8433 також:

  • врегульовує використанням коштів, зарахованих на рахунки, відкриті у Національному банку України для головних розпорядників коштів державного бюджету, у вигляді добровільних;
  • закріплює обов’язок отримувачів таких коштів щомісячно звітувати про суму отриманих добровільних внесків та їхні витрати;
  • пропонує дозволити за рішенням Кабміну, залишки коштів, джерелом формування яких були внески на регулювання, які сплачуються суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг та які утворилися на 01.01.2023 направляти на потреби оборони;
  • пропонується дозволити органам місцевого самоврядування та військовим адміністраціям у 2023 році залишки за субвенціями направляти  на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, евакуацію цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії;
  • на період дії воєнного стану пропонується в повному обсязі зараховувати до спеціального фонду державного бюджету кошти, отримані до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та спрямувати їх Державіаслужбі.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про розвиток високоефективної когенерації” (законопроєкт №4527). Документ створить умови для високоефективного виробництва теплової та електричної енергії, імплементуючи усі вимоги Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські підприємства зможуть отримати кредити на $150 тисяч для запровадження енергоменеджменту та енергоефективних заходів.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради