OKKO встановила дахові сонячні електростанції на 24 АЗК okko.ua

OKKO встановила дахові сонячні електростанції на 24 АЗК

Олена Яценьо

Найбільше – у Львівській і Закарпатській областях

До кінця літа мережа АЗК "ОККО" встановила сонячні електростанції потужністю від 15 до 50 кВт на дахах 24 автозаправних комплексів.

Про це повідомили на офіційному сайті компанії в четвер, 2 вересня.

Станом на кінець серпня найбільше сонячних станцій мережі працює у Львівській (11) та Закарпатській (5) областях, де процес їх облаштування стартував раніше. Тим часом у центральних і південних регіонах більшість робіт ще попереду.

"Для кожного АЗК ми прораховуємо доцільність встановлення сонячних панелей індивідуально. Це стосується як новобудов, так і заправок, що вже працюють. Майже на всіх АЗК електроенергія, яку виробляють сонячні станції, використовується нині для власного споживання. На різних комплексах частка забезпечення потреб в електроенергії завдяки сонячним станціям буде різною, але, згідно з нашими оцінками, інвестиції окуплять себе вже за кілька років. Окрім того, активно використовуючи відновлювані джерела енергії, наша компанія робить свій вклад у зменшення парникового сліду на планеті", – прокоментував Назар Турхан, керівник департаменту розвитку компанії.

За інформацією мережі, у середині серпня сонячні станції на АЗК "ОККО" виробляли приблизно 2000 кВт/годин електроенергії на добу. У масштабах компанії це дає змогу економити до 2,5 мільйона гривень на рік на рахунках за електроенергію. Із нарощуванням кількості сонячних станцій та їх сумарної потужності ця цифра тільки зростатиме.

Зазначимо, що найближчими місяцями компанія планує змонтувати ще кілька десятків таких станцій і довести їхню кількість до 80. Упродовж 2021 року ОККО інвестує в цей проєкт понад 40 мільйонів гривень.

Нагадаємо також, що перша сонячна електростанція на даху АЗК "ОККО" з’явилася ще 2017 року. Вона була змонтована на київському автозаправному комплексі на проспекті Академіка Палладіна, 33.

Ця СЕС і досі залишається однією з найпотужніших у мережі. Її потужність — 50 кВт, а загальна площа покриття фотомодулями — 325 квадратних метрів. За ясної, сонячної погоди ця конструкція здатна виробляти понад 200 кВт/годин електроенергії за добу. У літні місяці цього вистачає, щоб середній за розміром АЗК міг повністю забезпечувати себе власною електроенергією.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, мережа АЗК "ОККО" відкрила в Одесі новий автозаправний комплекс, роль покриття в якого відіграють сонячні панелі.

Читайте також
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії