Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт shutterstock

Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт

Катерина Бєлоусова

Зарядні пристрої утворюють 11 000 тонн електронних відходів щороку

Рада Євросоюзу остаточно схвалила Директиву про загальні зарядні пристрої, в рамках якої з 2024 року порт USB-C стане обов’язковим для мобільних телефонів, планшетів, навушників та низки інших пристроїв.

Це допоможе споживачам заощадити кошти, зменшити кількість електронних відходів та підвищить зручність, повідомляє Рада ЄС.

В повідомленні підкреслили, що завдяки гармонізації зарядних інтерфейсів і технології швидкого заряджання більше не потрібно купувати зарядний пристрій при покупці нового гаджету. Адже усі їх можна заряджати за допомогою одного зарядного пристрою. 

Міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела підкреслив, що зарядні пристрої складають 11 000 тонн електронних відходів щороку, а на одну людину припадає щонайменше 3 зарядки для мобільних телефонів.

“Наявність зарядного пристрою, який підходить для кількох пристроїв, заощадить гроші та час, а також допоможе нам зменшити електронні відходи”, – додав він.

В повідомленні зазначили, що, щоб споживачі точно знали, що вони купують, директива вводить піктограму, яка вказує, чи поставляється новий пристрій із зарядним пристроєм, і етикетку, яка вказує на ефективність заряджання.

Директива також дозволяє споживачам вибирати, купувати новий пристрій із зарядним пристроєм чи без нього. 

“Це не тільки заощадить гроші споживачів, але й зменшить електронні відходи, пов’язані з виробництвом, транспортуванням і утилізацією зарядних пристроїв”, – пояснили в пресслужбі Ради ЄС.

Через чотири роки після того, як директива набуде чинності, Єврокомісія (ЄК) оцінить, чи слід зробити таке відокремлення продажів обов’язковим.

В повідомленні наголосили, що попри те, що бездротова зарядка стає все більш популярною, вона ще не гармонізована між пристроями. Щоб ця технологія стала доступною для більшої кількості пристроїв, ЄК працюватиме над гармонізацією бездротової зарядки для електронних пристроїв і сумісністю на основі технологічних розробок.

Зарядний порт USB-C стане обов'язковим для: 

  • мобільних телефонів;
  • планшетів та електронних пристроїв для читання;
  • цифрових камер та ігрових приставок;
  • навушників, вкладишів та портативних динаміків;
  • бездротових мишей та клавіатур;
  • портативних навігаційних систем.

Нові правила також поширюватимуться на всі ноутбуки через 40 місяців  після того, як директива набере чинності.

В повідомленні підкреслили, що у 2020 році споживачі в ЄС купили приблизно 420 мільйонів електронних пристроїв і в середньому володіють трьома зарядними пристроями для зарядки цих електронних пристроїв, з яких вони регулярно використовують два. Попри це, 38% споживачів заявили, що мали проблеми із заряджанням своїх пристроїв через відсутність сумісного зарядного пристрою. 

Нагадаємо, кількість електронних відходів через глобалізацію, пришвидшену технологічним розвитком та ескалацією військових конфліктів, стрімко збільшується. Це спричиняє кризу ресурсів, які можуть закінчитися в наступному столітті. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі набув чинності закон, який зобов'язує виробників побутової техніки гарантувати ремонт протягом 10 років.

Читайте також
Apple відмовилася від розробки електромобіля
Apple відмовилася від розробки електромобіля

Apple спрямує ресурси на генеративний штучний інтелект

Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат
Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат

Цифрова революція може не стати рішенням для планети, а навпаки

6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи
6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи

Поняття "рослинне м'ясо" стало широковідомим лише кілька років тому, проте схожі продукти на основі рослинного білка існували вже наприкінці 18 століття

У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео
У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео

Пристрій працює на сонячній енергії і здатен зібрати до 250 кг сміття на одному циклі зарядки