Одеса опинилась у топ-3 міст України з найбруднішим повітря Shutterstock

Одеса опинилась у топ-3 міст України з найбруднішим повітря

Людмила Гончаренко

Гірша ситуація тільки в Маріуполі і Дніпрі

Одеса разом з регіоном опинилась на третьому місці в країні в антирейтингу міст з найбруднішим повітрям. Інформацію про це озвучили на засідання колегії Одеської обласної державної адміністрації, що відбулась 5 жовтня.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Павло Буланович наголосив, що при середньому загальнодержавному значенні індексу забруднення атмосфери на рівні 7,7 місто Одеса (ІЗА=13,6) входить до трійки міст з найгіршими показниками  – після міст Маріуполь та Дніпро (14,8 та 16,4 відповідно), тобто ситуація є значно гіршою, ніж у Запоріжжі (8,0), Києві (9,1), Херсоні (9,8), Кривому Розі (11,8) та Миколаєві (13,0).

Серед причин такої несприятливої ситуації Буланович назвав збільшення обсягів викидів від підприємств, зокрема, у 2020-му році у повітряний басейн від них надійшло понад 42,6 тисяч тонн шкідливих речовин, що перевищує на 29% відповідні показники 2019-го року. Експерт зауважив, що загальна кількість підприємств, що впливають на стан атмосферного повітря в Одеській області складає понад 3000 суб’єктів господарювання. 

Окремою суттєвою проблемою є забруднення атмосферного повітря пересувними джерелами (переважно, через викиди автотранспорту). Торік показник забруднення атмосфери від пересування автотранспорту становив 92,4 тис. тонн, додав Буланович. Це пояснюється значним збільшенням автомобільного парку, незадовільним технічним станом автотранспорту через його значний вік, низькою якістю палива при відсутності дієвого контролю за його якістю.

Серед основних рекомендацій, що мають врегулювати та покращити поточну ситуацію у зазначеній сфері директор вищезазначеного Департаменту назвав, зокрема, наступні: 

  • розвиток мережі міського електротранспорту; 
  • збільшення парку електричних й гібридних автомобілів і автобусів; 
  • облаштування майданчиків для відстою автотранспорту з двигунами внутрішнього згоряння за межами міст (з подальшою пересадкою власників на електричний громадський транспорт); 
  • реалізація проєкту "Місто без автомобілів" та інші.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, яке саме джерело забруднення повітря в містах України є найбільшим, на думку екологині Тетяни Тимочко.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря