Очисні споруди Угорщини не справляються зі "сміттєвими потоками" з України index.hu

Очисні споруди Угорщини не справляються зі "сміттєвими потоками" з України

Олена Яценьо

Днями сміття із Закарпаття внаслідок зливи знову понесло на територію угорців

Попри те, що за останні роки з річки Тиси та її заплав в Угорщині виловили приблизно 180 тонн пластикових відходів, очисні споруди сусідньої країни, які збудували спеціально з цією метою, не справляються цілком.

Про це пишуть на фейсбук-сторінці Асоціації управління відходами (АУВ).

"Кілька днів дощу — і повноводні ріки Закарпаття понесли до ЄС тонни сміття з гірських сіл. Стихійні сміттєзвалища з місцевої проблеми стали міжнародною", — ідеться в дописі.

Зазначається, що вже не раз протягом трьох років і уряд, і президент Угорщини надсилали офіційні листи з проханням розібратися з проблемою відходів. Але зрушень із боку української влади досі немає.

Причиною утворення сміттєвих потоків називають насамперед украй погано налагоджений централізований збір сміття на Закарпатті. Через те, що перероблення майже відсутнє, а умов для облаштування полігонів у гірській місцевості немає, повсюди й виникають стихійні сміттєзвалища.

Ба більше, у багатьох гірських селах закарпатці навмисно виносять сміття на берег, щоб "вода його забрала".

Під час підняття рівня води відходи з берегів потрапляють у ріки. Це сміття чіпляється за повалені дерева і в руслі поступово утворюються величезні сміттєві острови. Нині їх десятки на кожній річці. Зокрема, тільки впродовж року їх виявили 86 на берегах Тиси.

"У Рахові, географічному центрі Європи, за 20 метрів від русла Тиси утворилася 8-метрова сміттєва гора. Її довжина - 300 метрів, а ширина, імовірно, удвічі більша. Тонни пластику, що мали б бути на заводах вторинної переробки, псують не тільки краєвиди Карпат, а й повітря та ґрунтові води", — зазначили в АУВ.

За словами надзвичайників, які змушені періодично розчищати русла гірських рік, через ці завали неминучі паводки. Це зумовлено тим, пояснили в ДСНС, що фактично заблоковано нормальну спроможність протоку русла.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про причини “сміттєвих потоків” на Закарпатті, де недавно кілька днів тривала злива, унаслідок якої піднявся рівень води в річці, і сміття течією понесло в бік Угорщини.

Нагадаємо, що Закарпаття на межі сміттєвого колапсу, адже сміттєзвалища й полігони переповнено на 80-95%

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена