Обстріл Запорізької АЕС та реакція МАГАТЕ: головні екологічні новини дня shutterstock

Обстріл Запорізької АЕС та реакція МАГАТЕ: головні екологічні новини дня

Валентина Гембарська

Україна звернулася до МАГАТЕ із запитом про негайну допомогу

В Україні триває вже дев'ятий день героїчного спротиву російським окупантамЕкоПолітика зібрала для своїх читачів важливі екологічні новини за п'ятницю, 4 березня.

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС

Уночі, 4 березня, російські війська обстріляли найбільшу атомну станцію в Європі – Запорізьку АЕС у місті Енергодар. Окупанти влучили в перший енергоблок АЕС, унаслідок чого почалася пожежа.

На цьому наголосив представник пресслужби станції Андрій Туз. При цьому рятувальники ніяк не могли розпочати ліквідацію пожежі, адже їх розстрілювали.

"Пожежа на Запорізькій АЕС! Пожежники не можуть дістатися місця загоряння і ліквідувати наслідки — розстрілюють упритул. Уже є влучання в перший енергоблок", — заявив Туз.

За його словами, цей енергоблок ще тиждень тому було під'єднано до мережі, а кілька днів тому його перевели в стан планового ремонту.

"Ядерне паливо є всередині ядерного реактора. Воно ще не вивантажене. Плюс у центральній залі є ще басейн перевантаження та витримки ядерного палива, який також містить складання з ураном та ядерним паливом", — сказав він і наголосив на небезпеці руйнування герметичної оболонки.

Також відеозвернення записав президент України Володимир Зеленський.

"Європа зараз має прокинутися: горить найбільша атомна станція Європи. Прямо зараз російські танки розстрілюють атомні блоки", — сказав Зеленський.

Говорячи про обстріл Запорізької атомної електростанції, глава України зазначив, що жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки.

"Це танки, обладнані тепловізорами. Тобто вони знають, куди стріляють. Вони до цього готувалися", — наголосив президент.

О 06:20 пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС в Енергодарі було ліквідовано. Жертв і постраждалих немає.

EKOштаб почав збір інформації про заподіяння збитків довкіллю внаслідок вторгнення Росії в Україну

Про це повідомила глава ВГО "Екологічна планета" Світлана Берзіна на своїй сторінці у Facebook.

"На першому етапі ми збираємо інформацію від громад, громадських організацій та громадян для фіксації фактів з метою подальшої аналітичної обробки даних, досліджень і відповідних розрахунків шкоди для довкілля внаслідок бойових дій", — пояснила вона.

EKOштаб – громадська ініціатива за участю наукових і експертних організацій спільно з Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй за фінансової підтримки уряду Швеції, програмою малих грантів ГЕФ (Глобальний екологічний фонд) на підтримку діяльності Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Держекоінспекції.

Зазначається, що експерти збирають усі дані про пошкодження або руйнування інфраструктурних об’єктів, яке може причинити загрозу довкіллю або створити загрозу життю та здоров’ю населення України.

Надавати інформацію можна тут: https://www.epr.org.ua/

ГФ "Екологічний патруль" закликає приносити на станцію сортування речі, необхідні волонтерам

У Дніпрі активісти громадського формування "Екологічний патруль" закликали приносити на станцію сортування необхідні волонтерам речі.

Потреба станом на 04.03 (п'ятниця):

  • Скляні пляшки 0,5-0,7 з тонкого скла;
  • Паливо А95 або гас (керосин).

Для транспортування палива є каністри, можуть забрати самовивозом.

Також потрібні кошти на закупівлю пального, реквізити

ГФ ОГП "ЕКОЛОГІЧНИЙ ПАТРУЛЬ"

IBAN UA713808050000000026009584008

ЄДРПОУ – 41596107

Карта: Lampika Tetiana

4149 5100 6418 9154

У Києві звернулися з закликом до ветеринарних магазинів

Місто закликає власників ветеринарних магазинів, аптек та клінік забезпечити роботу, аби кияни мали змогу подбати про домашніх улюбленців.

Повідомлення про це з'явилося у телеграм-каналі UAnimals.

У разі виникнення проблем з організацією роботи, приватний бізнес може звернутися до гуманітарного штабу. 

Контакти штабу на сайті – https://potreby.kyivcity.gov.ua/

Зеленський терміново звернувся до світових лідерів через загрозу ядерної катастрофи

Президент України Володимир Зеленський зробив термінове звернення до лідерів європейських країн та світу. Він наголосив, що російські танки, обладнані тепловізорами, цілеспрямовано стріляють в атомні енергоблоки.

Повне відео звернення опубліковано в офіційному телеграм-каналі президента.

"Звертаюся до всіх людей, які знають слово "Чорнобиль". Нагадую, що це була глобальна катастрофа, з її наслідками боролися сотні тисяч людей.Евакуювали десятки тисяч людей. Осія хоче це повторити і вже повторює, тільки це буде у шість разів більше. Європейці, прокиньтесь, будь ласка. Говоріть своїм політикам, що європейці обстрілюють найбільшу атомну станцію в Україні. Запорізьку атомну станцію в місті Енергодар. Ми зв'язалися з усіма лідерами – Шольцом, Байденом, Джонсоном та іншими. Бо жодна держава, крім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в історії людства держава-терорист вдалася до ядерного терору. Російські терористи загрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не загроза, а реальність", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що українські військові роблять усе, щоб не дати Росії нанести шкоду АЕС чи замінувати її. Нагадав європейським лідерам, що в Україні 15 атомних електростанцій, і якщо станеться вибух, це зачепить усю Європу і увесь світ. Доведеться евакуювати не тільки Україну, але цілий континент.

Він попросив Європу відреагувати та втрутитися в ситуацію.

Голова МАГАТЕ пропонує приїхати до Чорнобиля для переговорів із Україною та Росією

Директор Міжнародного агентства атомної енергетики Рафаель Маріано Ґроссі запропонував відвідати Чорнобильську зону і зустрітися там із представниками російської та української сторони.

Про це він заявив на пресконференції 4 березня після обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької атомної електростанції, передає "Радіо Свобода".

За словами очільника МАГАТЕ, лише один із енергоблоків працює на 60% потужностей. Як йому відомо, двоє співробітників охорони отримали поранення.

Посадовець вказав на сім принципів управління атомними об’єктами, перший із яких – фізична цілісність потужностей – на ЗАЕС вже порушений.

"Нам пощастило, що не було витоку радіації і цілісність самих реакторів не була скомпрометована, на відміну від станції в ширшому сенсі. Але очевидно, що, коли всі ми погоджуємося з цими принципами, слова повинні щось означати, і ми повинні діяти відповідно", – додав він.

Ґроссі нагадав, що Україна звернулася до агентства із запитом про негайну допомогу.

"Тримаючи на думці, що відбувається, і ризики, на які ми наражаємося, якщо це триватиме без посилення та повторних зобов’язань за цими принципами, я повідомив Росію та Україну про свою готовність поїхати до Чорнобиля якомога швидше, аби ці сім критично важливих стовпів ніколи більше не були загрожені. Ідея за цією моєю ініціативою як голови МАГАТЕ полягає в тому, щоб досягнути рамкового рішення та компромісу, який дозволить не скомпрометувати ці принципи, на які ми всі підписалися", – пояснив він.

Голова МАГАТЕ визнав, що ця поїздка "буде нелегкою", але він вважає її можливою. Відповідаючи на питання журналістів, він додав, що головною метою такої поїздки є переговори. Обидві сторони отримали пропозицію і обдумують її.

Оперативний штаб при Міндовкіллі вже розпочав збір та узагальнення інформації про шкоду для довкілля, нанесену окупантом

Про це заявив т.в.о. міністра захисту довкілля Руслан Стрілець на своїй сторінці у Facebook.

"Ми вже сформували перелік експертів при оперативному штабі Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Вони допоможуть не тільки зібрати інформацію про техногенні та інші надзвичайні ситуації внаслідок війни з рашистами, а й підготувати експертизи наслідків навколишньому середовищу. Це допоможе Україні сформувати якісний пакет документів для Міжнародного суду ООН. Наша кінцева мета – відшкодування всіх збитків, завданих українськосу довкіллю Росією", — сказано в повідомленні.

Зазаначається, що державні інспектори 24/7, там де це можливо, попередньо обраховують збитки від агресивних дій окупантів. Якщо розрахунок провести неможливо, вони фіксують факти для подальшої роботи.

"На сьогодні через бомбардування, горіння нафтопродуктів чи інших шкідливих речовин найбільшого впливу зазнає атмосферне повітря та земельні ресурси нашої країни. Інформую, що радіаційний фон по всій країні наразі знаходиться у межах норми. У цілому екологічна ситуація залишається контрольованою. На жаль, окупант не розуміє, що наслідками вторгнення на територію України, окрім людських втрат, є катастрофічна шкода екологічним системам та природним ресурсам не лише нашої держави. Такі наслідки не мають кордонів", — зазначив міністр.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати
У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати

Для України 2024 рік – це початок кліматичного діалогу