Німеччина запустила перший проєкт з “зеленого” відновлення України

Німеччина запустила перший проєкт з “зеленого” відновлення України

Катерина Бєлоусова

Вартість проєкта сягає близько €2 мільйонів

Україна та Німеччина розпочали спільний проєкт "Відновлювані джерела енергії для стійкої України – R2U" для 20 громад з оснащення об’єктів критичної інфраструктури “зеленими” електростанціями.

Це перший проєкт, що реалізує домовленості між країнами з енергетичного партнерства з акцентом на "зелене" відновлення та відбудову енергетики України, повідомляє Міністерство енергетики у Facebook.

Зазначається, що у громадах проведуть енергоаудит будівель критичної інфраструктури для їхнього подальшого оснащення ВДЕ. Проєкт розрахований на 18 місяців, його вартість сягає близько €2 мільйонів.

Замміністра енергетики Ярослав Демченков наголосив, що цей проєкт розширює співпрацю з німецькими партнерами, орієнтовану на посилення стійкості української енергосистеми шляхом децентралізації генерації та розподілу електроенергії. 

“Майбутнє – за децентралізованою системою, де споживачі зможуть самостійно виробляти, використовувати, ділитися, зберігати та контролювати "чисту" енергію без посередників. Маємо докласти зусилля, аби відновити наші громади за допомогою “зеленої” енергетики, особливо звертаючи увагу на сільські регіони, вугільні та ті, що зазнали найбільших руйнувань від війни”, – сказав він.

Демченков додав, що отриманий досвід будуть використовувати для масштабування таких проєктів та створення аналогічних.

Він зазначив, що проєкт R2U може дати поштовх для створення енергетичних співтовариств або кооперативів на рівні громад. Подібна система добре працює у Німеччині та інших країнах ЄС. Це має важливе значення на регіональному, національному та міжнародному рівнях, зокрема для партнерів, які підтримують український "зелений" перехід.

Нагадаємо, українські лікарні обладнають гуманітарними сонячними панелями від італійської компанії Enel в рамках проєкту "Промінь надії". Це дозволить закладам економити до 70% витрат на енергоресурсах та частково забезпечити роботу під час відключень електроенергії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд Німеччини збільшить загальний бюджет проєктів технічної допомоги до €44,5 мільйона, що реалізовуватимуться в Україні в межах Міжнародної кліматичної ініціативи.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності