Німеччина дасть Україні €44,5 мільйона на захист клімату та “зелене” відновлення shutterstock

Німеччина дасть Україні €44,5 мільйона на захист клімату та “зелене” відновлення

Катерина Бєлоусова

України може стати членом кліматичного клубу Євросоюзу

Уряд Німеччини збільшить загальний бюджет проєктів технічної допомоги, які реалізовуватимуться в Україні в межах Міжнародної кліматичної ініціативи до €44,5 мільйона.

Проєкти спрямовані на розвиток кліматичної політики, захисту біорізноманіття та “зеленого” відновлення, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

В повідомленні наголосили, що фінансування буде спрямована як на нові проєкти, так і на ті, що були призупинені через повномасштабне вторгнення та переформатовані під нові реалії.

В пресслужбі підкреслили, що німецькі проєкти міжнародної технічної допомоги охоплюватимуть:

  • підтримку України у виконанні Паризької угоди;
  • адаптацію до наслідків зміни клімату в Чорноморському регіоні;
  • створення системи торгівлі квотами на викиди;
  • впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ);
  • формування політики низьких викидів;
  • збереження старовікових лісів Карпат;
  • підвищення спроможності України долати наслідки війни та інтегруватися до ЄС.

Зазначається, що на двосторонній зустрічі української делегації з представниками уряду Німеччини окрім таких ініціатив обговорили і долучення України до кліматичного клубу, який наразі формують країни Євросоюзу.

В пресслужбі підкреслили, що уряд Німеччини також готовий допомогти Україні з будівництвом реабілітаційних центрів для тварин, що постраждали від війни, та створенням екодуків, на кшталт європейських. Такі реабілітаційні центри та інфраструктура вже передбачені у плані післявоєнного відновлення України.

Також на зустрічі обговорили план відновлення, нагальні проблеми України, шкоду, завдану довкіллю внаслідок війни та наявні ризики.

“У такий важкий час, як сьогодні, ми не зупинили нашу роботу у жодній довкіллєвій політиці. Навпаки посилили її, зокрема, і щодо реформування системи моніторингу довкілля. Нам важливо зібрати всю інформацію про наші екосистеми та їхні зміни”, – сказала директорка департаменту запобігання промисловому забрудненню та кліматичної політики Міндовкілля Вікторія Киреєва.

За словами замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександра Краснолуцького, Україна прагне застосовувати найкращі практики, які є на сьогодні в Європі, для своєї відбудови та розвитку. І тому досвід Німеччини та інституційна допомога є вкрай важливими. 

Нагадаємо, секретаріат Global Environment Facility (GEF) розгляне можливість співпраці з Україною у сфері повоєнного відновлення довкілля, водної політики, хімічної безпеки та забруднення повітря.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Швейцарія започаткувала в Україні новий проєкт міжнародної технічної допомоги “Згуртованість та регіональний розвиток України” (UCORD), який сприятиме відновленню країни на засадах сталого розвитку та циркулярної економіки.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%