Німеччина розробила план розвитку місцевих виробничих потужностей “зеленої” енергії shutterstock

Німеччина розробила план розвитку місцевих виробничих потужностей “зеленої” енергії

Катерина Бєлоусова

Німеччина хоче потроїти частку фотоелектричних джерел електроенергії за 10 років

Уряд Німеччини розробив триетапний план для збільшення виробничих потужностей “зеленої” енергії та електричних мереж у країні та Європі.

Серед іншого уряд планує придбати частки компаній, що займаються відновлюваною енергетикою, і стимулювати місцеве виробництво вітрових турбін і сонячних панелей, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що власні виробничі “зелені” потужності стали пріорітетом для країни на тлі російсько-української війни та енергетичної кризи. Для розробки плану Німеччина проводила публічні консультації з квітня 2022 року по лютий 2023 року.

Міністр економіки країни та захисту клімату Роберт Хабек розповів, що план передбачає:

  • Допомогу компаніям інвестувати та підтримувати роботу виробничих потужностей з відновлюваної енергетики.

Він зазначив, що Німеччина хоче визначити додаткові інструменти, зокрема спеціальний тариф на електроенергію для промисловості. А також підтримку операційних витрат, які наразі суперечать нормам ЄС. Наприклад, Китай пропонує промисловості дешеві тарифи на електроенергію в розмірі 0,07 євро за кіловат-годину.

Також уряд планує створити "фонд трансформації", через який він намагатиметься придбати акції компаній, що працюють з відновлюваною енергетикою.  Це має сприяти інвестиціям, а не постійній участі держави.

  • Тимчасове зниження ризиків розширення наземної вітрової та електричної мережі.

В матеріалі розповіли, що власник вітряної електростанції, який не може продавати свою електроенергію через відставання потужності мережі, може отримати компенсацію, наприклад, за допомогою нового інструменту.

Хабек підкреслив, що це кошти, які не повинні надходити. 

  • Новий раунд схвалених ЄС інноваційних схем фінансування під назвою "Важливі проєкти спільного європейського інтересу" (IPCEI) і їхнє поширення на сонячну енергетику. 

Зазначається, що у цьому пункті Берлін шукатиме підтримки Іспанії, яка спочатку висунула цю ідею. 

В матеріалі підкреслили, що уряд також проведе дослідження щодо відновлення ланцюга створення вартості сонячної енергії в Німеччині, де наразі лише початковий продукт, полікремній, виробляється на німецькій землі в будь-якій значній кількості. Повідомлення Китаю про можливе обмеження експорту фотоелектричних сонячних батарей лише посилили аргументи галузі. 

"Німеччина хоче потроїти частку фотоелектричних джерел електроенергії з нинішнього рівня близько 10% до приблизно 30% всього за десять років", — сказав Йорг Ебель, голова асоціації лобістів сонячної промисловості BSW. 

Він також додав, що Німеччина повинна покладатися не лише на купівлю сонячних панелей.

Зазначається, що вартість реалізації плану поки що невідома, проте державна підтримка операційних витрат у масштабі може коштувати дешево.

Автори наголосили, що значна частина німецького плану щодо розвитку промисловості "чистих" технологій на своїй території залежить від змін на рівні ЄС. Скуті правилами ЄС щодо державної допомоги, такі заходи, як спеціальна підтримка операційних витрат, були б немислимими. Щоб реалізувати заходи Єврокомісія повинна спочатку створити правову базу, необхідну відповідно до законодавства ЄС про державну допомогу.

Хабек підкреслив, що ініціатива Німеччини може доповнить промисловий план "Зеленої угоди".

Нагадаємо, Єврокомісія представила промисловий план "Зеленої угоди", який покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської промисловості з нульовими викидами і сприяти швидкому переходу до кліматичної нейтральності. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія планує пом’якшить правила державної допомоги для підтримки “зелених” інвестицій, зокрема завдяки податковим пільгам.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності