Німеччина об’єднає свій водневий фонд H2Global з Водневим банком ЄС shutterstock

Німеччина об’єднає свій водневий фонд H2Global з Водневим банком ЄС

Катерина Бєлоусова

Сторони не розкрили, як будуть фінансуватися заплановані аукціони

Німеччина погодилася об’єднати свій водневий фонд H2Global Foundation з Європейським водневим банком, що відкриє можливість фінансування для міжнародного імпорту Н2 для всіх країн-членів блоку.

Про це домовилися єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон і федеральний міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, повідомляє H2 View.

Зазначається, що Європейський банк водню та H2Global спільно розроблять європейський аукціон, орієнтований на міжнародний імпорт. Це підтримає необов’язкову ціль плану REPowerEU щодо імпорту 10 мільйонів тонн “зеленого”  водню. 

В матеріалі розповіли, що початкове фінансування Банку сягало €3 мільярдів для розвитку ринку водню. На початку 2023 року Єврокомісія оголосила про запуск першої серії конкурсних торгів на суму €800 мільйонів, як його частини. Ініціатива пропонує фіксовану премію за кг “зеленого” водню, субсидуючи внутрішнє виробництво.

Автори додали, що фонд H2Global був заснований у 2021 році для підтримки водневих проєктів через купівлю “зеленого” водню та його похідних із довгостроковими контактами та перепродажу в Німеччині на щорічних аукціонах.

Вони підкреслили, що сторони не розкрили, як будуть фінансуватися заплановані аукціони.

"Німеччина збирається інвестувати понад €5 мільярдів в міжнародний водень у найближчі роки. Перші аукціони вже проходять. Ця обнадійлива модель відкрита для міжнародних партнерів. Тому я рішуче вітаю ідею об’єднати зусилля та зробити H2Global невід’ємною частиною Європейського банку водню", – сказав Хабек.

"Я рада бачити, що Німеччина є першою у створенні міжнародного аукціону. Ми готові спиратися на цей досвід і розробити першу європейську акцію з Європейським водневим банком, відкриту для всіх країн", – сказала Сімсон.

Генеральний директор Hydrogen Europe Йорго Чацімаркакіс підкреслив, що Європі знадобиться більше відновлюваного водню, ніж вона зможе виробити, особливо для енергоємних галузей. Окрім того, імпортований водень має мати конкурентоспроможну ціну.

Аналітики з Aurora Energy Research припустили, що вартість імпортованого водню з Австралії, Чилі та Марокко до 2030 року матиме конкурентноспроможну ціну з місцевим воднем.

Нагадаємо, в ЄС з осені 2023 року запуститься "Водневий банк" із початковим фінансуванням у €800 мільйонів, який покликаний частково субсидіювати виробництво “зеленого” водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що в країні побудують нові газові електростанції, які працюватимуть на водні.

Читайте також
Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту
Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту

Вони є дуже амбітними, оскільки спрямовані на розробку технологій і процесів, які виходять за межі сучасних технологій

На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню
На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню

Бізнес в промислових масштабах планує виробляти екологічне пальне

США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм