Не тільки в Україні: посеред європейського міста знайшли звалище відходів Delfi Aculiecinieks

Не тільки в Україні: посеред європейського міста знайшли звалище відходів

Зоряна Бердник

Більша частина відходів, виявлених на звалищі, переробляються або небезпечні

У Ризі, столиці Латвії, менш ніж за кілометр від Національної бібліотеки, було виявлено нелегальне звалище з небезпечними відходами.

Зокрема, очевидець наткнувся на вулиці Елгавас на купи сміття із шин, шиферу, деталей телевізора та дивана. Про це повідомляє Delfi.

Відомо, що на цій ділянці, досить віддаленому й закинутому місці, планують звести два багатоквартирних будинки, а також службовий готель. За інформацією Земельної книги, власником території є підприємство Gauja 8, яке займається розробленням будівельних проєктів, здачею в оренду та управлінням нерухомості. У січні в ризькому будуправлінні було розглянуто питання про вирубування дерев й отримано "зелене" світло.

За словами активіста руху Trashmob, учасники якого поєднують активний спосіб життя зі збором викинутих на природі відходів, це звалище привернуло увагу, оскільки більша частина відходів переробляються або небезпечні.

З огляду на фото звалище ще й не раз "поповнювали", про що свідчить опале листя, яке лежало між сміттям.

Увагу до території на вулиці Елгавас намагалися привернути й інші жителі, використовуючи додаток Vides SOS. У вересні минулого року інспектори обстежили ділянку й вирішили почати адміністративний процес. Відповідно до Закону "Про утилізацію відходів", за таке порушення фізичну особу чекає попередження або грошовий штраф у розмірі від 50 до 750 євро, для юридичної особи адміністративне стягнення становить від 250 до 1500 євро.

"У Ризі досить багато територій, про які, здається, геть забули, і вони поступово перетворюються на звалища. Не думаю, що пропозиція Ризької думи встановити відеокамери, розв’яже проблему", – сказав активіст Trashmob Таліс Банга, коментуючи ініціативу самоврядування встановити на занедбаних територіях камери, щоб ловити тих, хто незаконно викидає сміття.

Водночас у поліції самоврядування заявили, що в період із 1 січня 2020 року по 24 лютого 2021 року не одержували виклику на вулицю Елгавас через порушення, пов'язані з довкіллям. Однак, коли 24 лютого до правоохоронців надійшло повідомлення про це звалище, на вказану адресу відправили екіпаж. На місці співробітники поліції виявили розкидані шини й інші відходи. Було розпочато перевірку, під час якої з'ясувалося, що власником ділянки є юридична особа – їй доручили прибрати територію.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, тонни сміття із Закарпаття віднесло річкою Тисою в Угорщину. Сусіди-угорці виловлюють гори сміття з річки за 10 км від українського кордону.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади