Названо п'ять пріоритетних напрямів у сфері екобезпеки України shutterstock

Названо п'ять пріоритетних напрямів у сфері екобезпеки України

Олена Яценьо

Нині доопрацьовують визначення пріоритетних цілей, завдань і деталізацію проєктів

Робоча група "Екологічна безпека" при Національній раді з відновлення України від наслідків війни визначила п'ять пріоритетних напрямів.

Про це в понеділок, 6 червня, з посиланням на міністра Руслана Стрільця повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

"Наше міністерство активно долучилося до створення плану післявоєнного відновлення України. Робота над планом ґрунтується на принципі відкритого діалогу влади із суспільством. Залученість усіх стейкхолдерів дає можливість розглядати питання комплексно, ураховувати різні інтереси та позиції для формування спільного бачення "зеленого" відновлення України", – зазначив міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

Загалом передбачено такі пріоритетні напрями у сфері екологічної безпеки для відновлення України у воєнний і післявоєнний періоди:

1. Реформування державного управління у природоохоронній галузі.

2. Кліматична політика: запобігання та адаптація до змін клімату.

3. Екологічна безпека та ефективне управління відходами.

4. Збалансоване використання природних ресурсів в умовах підвищеного попиту і обмежених можливостей.

5. Збереження природних екосистем і біологічного різноманіття. Відновлення та розвиток природоохоронних територій та об’єктів.

Нагадаємо, що на виконання указу президента України від 21 квітня 2022 р. № 266/2022 "Питання Національної ради з відновлення України" утворено Національну раду з відновлення України від наслідків війни. Нацрада є консультативно-дорадчим органом при президентові.

Для реалізації завдань при Національній раді створено 23 секторальні робочі групи.

Робоча група "Екологічна безпека" створена для напрацювання пропозицій до Плану відновлення України з питань екологічної безпеки, збереження, біологічного і ландшафтного різноманіття, відтворення та невиснажливого використання природних ресурсів, формування та впровадження ефективної кліматичної політики, системи управління відходами, моніторингу довкілля, цифрової трансформації, реформування природоохоронної галузі, впровадження європейських директив.

Координаторами робочої групи "Екологічна безпека" є міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ Олег Бондаренко та заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма. Організаційно-аналітичну роботу забезпечує секретарка робочої групи – радниця міністра Тетяна Тимочко.

До складу робочої групи "Екологічна безпека" входить понад 200 учасників – експертів, провідних науковців у галузі охорони довкілля, представників державних органів, проєктів міжнародної технічної допомоги, організацій громадянського суспільства та бізнесу.

Нагадаємо, що експерти Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) запропонували 10 головних кроків до створення держави із зеленою економікою.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення