Названо головні джерела забруднення повітря в Україні та Києві. Інфографіка Shutterstock

Названо головні джерела забруднення повітря в Україні та Києві. Інфографіка

Романа Слісар

За даними експертів, Україна продукує 72% всіх викидів зольного пилу, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту від їх загальної кількості в Європі

Основним джерелом забруднення в Києві є автотранспорт, а загалом по Україні – промислові об'єкти, що давно потребують модернізації.

Про це йдеться у повідомленні "Фактів ICTV".

Як повідомляється, зараз в Україні досить гостро стоять проблеми довкілля, серед них і забрудненість атмосферного повітря.

Зокрема, Київ, за даними порталу IQAir, кілька разів упродовж березня та квітня 2021 року потрапляв до рейтингу мегаполісів світу із найбільш забрудненим повітрям.

Причини забруднення

Головним джерелом забруднення повітря в Києві є автотранспорт. За словами експертки з питань промислового забруднення Центру екологічних ініціатив Екодія Марини Ратушної, на нього випадає 90% усіх викидів. Водночас в Україні 65% викидів становлять промислові об’єкти.

Як повідомляє аналітичний центр Ember, Україна продукує 72% всіх викидів зольного пилу, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту від їх загальної кількості в Європі.

Зокрема Бурштинська ТЕС займає 1-ше місце на континенті за обсягами викидів двоокису сірки. Це найстаріша ТЕС серед десятки топ-забруднювачів, її ввели в експлуатацію у 1964 році. Крім того, 12 українських станцій належать до 30 найбільших джерел викидів цієї отруйної речовини.

"Здавалось би, що повітря забруднене у Києві, але всі ці речовини переносяться на тисячі кілометрів. ТЕЦ – проблема цілого континенту. Якщо говорити про ці підприємства, то більшість із них були введені в експлуатацію у 60-70 роках і зараз ми маємо такі результати їхньої роботи. Бурштинська ТЕЦ найстаріша, є одним з найбільших забруднювачів та займає перше місце у Європі", – зазначила Ратушна.

За словами експертів, рівень забрудненості повітря у столиці та інших містах може збільшуватися і через природні умови. Зокрема восени через туман, підвищену вологість та відсутність вітру всі речовини, виділкні транспортом та промисловістю, скупчуються в одному місці.

Якість повітря також погіршилась внаслідок масштабних лісових пожежі у Чорнобилі, на Житомирщині та Луганщині. Займання були спричинені підпалом сухої трави. Коли горів на Житомирщині, Київ став містом із найвищим рівнем забрудненням повітря у світі.

fakty.com.ua

Індекс забруднення повітря у містах України у 2020 році

Джерело: Факти ICTV

Дії влади

Як повідомляється, фахівці постійно фіксують у Києві перевищення норм діоксиду азоту, оксиду азоту, формальдегіду, які є продуктами виділення вищезазначених процесів.

За словами виконавчого директора Центру розвитку міст Олексія Гриценка, у Києві ситуація з якістю повітря дійсно погіршилася, однак раніше влада цього не помічала та не розуміла, що відбувається насправді.

"Кожне місто боялося досліджувати рівень забруднення, адже під час коронавірусу це б ще ускладнило ситуацію. А зараз влада вже намагається покращити становище. Проте робити щось важко, адже це потребує великих капіталовкладень, починаючи від містобудування до транспорту", – зазначив він.

Минулої осені у Києві встановили два автоматизовані пости моніторингу повітря – на вулиці Вербицького та на Харківському шосе. Вони дають точні показники, які можна використовувати для прогнозування, моделювання й розробки стратегії та заходів.

Крім того, місцева влада планує стимулювати громадян, щоб ті частіше використовували електротранспорт замість двигунів внутрішнього згорання.

"Насамперед це мають почати впроваджувати комунальні підприємства. Також варто обмежити в’їзд у місто транзитного транспорту, побудувавши кільцеву дорогу", – наголосив Гриценко.

На думку Ратушної, необхідно модернізовувати ТЕЦ в Україні, інвестувати для цього кошти та не використовувати вугілля в енергетиці – від його спалювання у повітря виділяється значна кількість забруднювальних речовин.

"Основне – звертати увагу місцевої влади на цю проблему. Постійно говорити про те, що є така проблема. Також, якщо ми знаємо, що у Києві одного дня погіршилась ситуація з повітрям, то можна залишити своє авто вдома і не скористатися ним хоча б у ці дні", – зазначила експертка.

Разом з тим громадський транспорт має бути зручним, щоб люди не хотіли пересісти у свою автівку. У містах мають бути встановлені камери для фіксації порушень на смугах громадського транспорту, щоб не було великого скупчення автомобілів.

"Забруднення повітря – це серйозна проблема, яка стосується кожного, адже воно негативно впливає на наше здоров’я. Станом на 2017 рік смертність від хвороб, які пов’язані із забрудненим повітрям, становила 120 людей на 100 тис. населення. Щорічно в Україні так помирає 50 тис. людей", – наголосила Ратушна.

Вплив на здоров'я

За словами сімейного лікаря Аліни Волківської, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід та пил є найбільш небезпечними речовинами, які є у повітрі та можуть загрожувати здоров’ю людини.

  • діоксид сірки, який утворюється під час спалювання викопного палива на електростанціях та інших промислових об’єктах, може подразнювати слизову оболонку носа, горла та легенів і може погіршити респіраторні захворювання, особливо астму. Також він може ускладнювати серцево-судинні захворювання;
  • оксид вуглецю – утворюється, коли вуглець у паливі повністю не згорає. Він генерується автотранспортом та промисловістю. Ця речовина може викликати грипоподібні симптоми (головний біль, запаморочення, дезорієнтація, нудота та втома), біль у грудях у людей з ішемічною хворобою серця;
  • діоксид азоту утворюється внаслідок викидів від автотранспорту, промисловості, газових нагрівачів та газових плит. Він є подразником дихальних шляхів, що може викликати ускладнення астми чи інших хвороб цього органа;
  • пари формальдегіду входять до складу продуктів горіння органічних речовин: смог, тютюновий дим. Він може викликати алергію, головні болі, порушення сну, млявість;
  • пил може містити частинки хрому, свинцю та інших шкідливих хімічних речовин. Він може подразнювати слизові та дихальні шляхи.

Як обмежити вплив забруднення повітря

  • перевіряти свій місцевий індекс якості повітря, щоб знайти інформацію про поточні рівні забруднення повітря у вашому районі;
  • уникати пробіжок та зайняття спортом біля доріг та промислових районів;
  • якщо є інформація про високий рівень забруднення повітря, краще зачинити вікна вдома, а надворі носити спеціальний респіратор із фільтрами;
  • використовувати вдома очищувач повітря.

Куди повідомити про забруднення 

На основі відкритих даних в Україні створили сервіси для відстеження рівня забрудненості повітря, водойм та земель. Один із них – SaveEcoBot, що допомагає визначити якість повітря в різних регіонах України та поскаржитися на екологічне порушення.

Боротися із проблемами допомагає Екомапа від Міндовкілля. Це – інтерактивний каталог легальних полігонів та інструмент моніторингу незаконних сміттєзвалищ.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що столиця України знову потрапила до рейтингу мегаполісів із найвищими показниками забруднення повітря.

Також повідомлялося, у Києві з'явилися відеоборди, які показують дані про якість повітря.

 

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху