Названі нові збитки для природи України за 18-24 серпня. Дайджест shutterstock

Названі нові збитки для природи України за 18-24 серпня. Дайджест

Катерина Бєлоусова

На базі Енергоатома створено цілодобовий кризовий штаб для оперативної реакції у разі виникнення на ЗАЕС будь-якої надзвичайної ситуації

19 серпня відбулася зустріч голови Міндовкілля Руслана Стрільця з виконувачкою обов'язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані, на якій обговорили повоєнне відновлення довкілля, підготовку до СОР27, та співпрацю у проєктах з розвитку лісового сектору України.

Вони також обговорили фіксацію та обрахування шкоди довкіллю від російської агресії, повідомляє Міндовкілля.

"ПРООН в Україні – надійний та один з найважливіших партнерів Міндовкілля, який допомагає нам втілювати низку важливих довкіллєвих проєктів. Переконаний, що така підтримка дозволить успішно втілити заплановане", – сказав Стрілець

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

Станом на 24 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

За даними розвідки Міністерства оборони Великої Британії супутникові зображення за 21 серпня показали, що росія зберігає посилену військову присутність на станції та розмістила бронетранспортери в межах 60 метрів від п’ятого реактора ЗАЕС.

“25 серпня ЗАЕС принаймні двічі втрачала з’єднання з лініями електропередач протягом дня. Внаслідок обривів ЛЕП два діючих блоки ЗАЕС були відключені від електромережі та спрацювали їхні системи протиаварійного захисту, а всі системи безпеки залишилися в робочому стані. Ввечері 25 серпня атомна електростанція відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку із енергосистемою України, проте всі 6 енергоблоків залишаються відключеними”, – йдеться в матеріалі.

Україна готується до всіх можливих сценаріїв на ЗАЕС через безпрецедентний ядерний тероризм росії.

17 серпня міністри енергетики Герман Галущенко та внутрішніх справ Денис Монастирський разом з президентом Енергоатома Петром Котіним та керівниками Дніпропетровської та Запорізької ОДА, а також ДСНС проінспектували в Запоріжжі роботу всіх служб, сил і засобів, які відповідають за радіохімічний, біологічний і ядерний контроль.

На базі Енергоатома створено цілодобовий кризовий штаб для оперативної реакції у разі виникнення на ЗАЕС будь-якої надзвичайної ситуації. 

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль держави заради безпеки всього світу.

20 серпня російські війська завдали ракетного удару по житловому будинку у місті Вознесенськ, поблизу Південноукраїнської атомної електростанції, що є черговим актом ядерного тероризму росії.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

18 серпня:

  • числені ракетні удари по Харкову. Внаслідок атаки спалахнула пожежа на площі близько 4 тисяч кв. м. на цивільному об’єкті;
  • ракетний удар по об’єкту інфраструктури в Запоріжжі;
  • обстріл Нікополь зі ствольної артилерії, що пошкодив 15 будинків та газогін;
  • зруйновано та пошкоджено 51 об’єкт у Донецькій області: зокрема, знищено сільгосптехніку та ангар.

19 серпня:

  • ракетні удари по Харкову, що зруйнували будівлю підприємства;
  • обстріл Миколаєва ракетами С-300, в одному з районів міста пошкоджено підприємство;
  • обстріл фермерського господарства у Чугуївському районі Харківської області, що спричинив займання сільгосптехніки та гаражів;
  • знищення складів сільгосппідприємства у Великомихайлівській громаді Дніпропетровської області.

20 серпня:

  • ракетні удари по інфраструктурних об'єктах Харківського та Чугуївського районів;
  • 17 обстрілів Донеччини, що пошкодили, зокрема, комунальне підприємство.

21 серпня:

  • внаслідок обстрілів Нікополя сталася сильна пожежа на підприємстві – вогонь знищив обладнання;
  • обстрілами пошкоджено Авдіївський коксохімічний завод в Донецькій області;
  • війська рф влучили трьома ракетами по території одного з сільськогосподарських підприємств Одеського району, знищивши склади із зерном нинішнього врожаю.

22 серпня:

  • обстріл Запорізької ТЕС, що розташована в окупованому Енергодарі;
  • обстріл інфраструктурного об'єкта Харкова, що спричинив пожежу;
  • ракетний удар по сільськогосподарському підприємству Синельниківського району Дніпропетровської області.

23 серпня:

  • в Оріхові Запорізької області після обстрілу окупантів спалахнув центральний ринок;
  • під російський ракетний удар потрапив один з об'єктів інфраструктури Одеської області.

24 серпня окупанти обстріляли 58 населених пунктів:

  • завдали ракетного удару по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині, спалахнула пожежа;
  • завдали ракетного удару по складській будівлі у Роганській громаді (Харківська обл.). Площа пожежі склала близько 300 кв. м.;
  • завдали ракетних ударів по інфраструктурі Миргорода Полтавської області;
  • завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі Шепетівського району Хмельницької області. Пожежа, яка зайнялася внаслідок удару, була локалізована;
  • поцілили по двом промисловим підприємствам у Шевченківському районі Запоріжжя. Виробничі об’єкти зазнали значних пошкоджень.

В матеріалі пояснили, що масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані.

В Україні через російську агресію пошкоджено або знищено понад 550 МВт сонячних електростанцій та домашніх СЕС. Найбільше знищених об’єктів знаходиться на окупованих територіях або поблизу лінії бойових дій.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 24 серпня 2022 року на території України знешкоджено 186 709 вибухонебезпечних предметів, зокрема 2102 авіаційні бомби. Обстежено територію площею 68 937 га.

За словами президента України Володимира Зеленського, загальна кількість різних крилатих ракет, які росія застосувала проти України, наближається до 3,5 тис.

mepr.gov.ua

Миколаївська ОВА повідомила, що станом на 23 серпня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 9819 цивільних об’єктів. Руйнування будівель та поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

За даними Держекоінспекції, на Житомирщині внаслідок лісових пожеж у заповіднику "Древлянський", завдано збитків довкіллю на 14,5 мільярдів гривень. Вогнем знищено понад 2 100 га лісових насаджень.

Крім того, під час горіння, у повітря піднялись десятки тисяч тонн забруднюючих речовин різних класів небезпеки. Не виключено також, вивільнення радіоактивних ізотопів, які були акумульовані на території природно-заповідного фонду внаслідок аварії на ЧАЕС.

Шкода водним ресурсам

Держводагентство опублікувало аналітичний огляд стану водних ресурсів у липні 2022 року. З урахуванням оперативної військової ситуації моніторинг якості масивів поверхневих вод, що використовуються для питних та господарсько-побутових потреб населення, здійснювався на 67 пунктах моніторингу, що становить 71 % від передбаченої кількості.

У басейні річки Дон у Східній Україні у водах виявлено вміст важких металів (кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк). Зокрема, у пункті моніторингу р. Сухий Торець (гирло) зафіксовано високий вміст показника ртуті – 0,59 мкг/дм3 (максимально допустимий екологічний норматив якості – 0,07 мкг/дм3).

З початку повномасштабної війни росіяни окупували Каховську ГЕС на Херсонщині. Під загрозою обстрілів зараз опинилися також Дніпрогес, Кременчуцька, Середньодніпровська, Київська та Канівська ГЕС.

В матеріалі зазначили, що обстріли ГЕС можуть призвести до їх руйнувань, що матиме катастрофічні наслідки для життя українців та довкілля, адже зруйнована гребля може затопити землі та міста далеко вниз за течією.

На початку серпня були завершені ремонтні роботи на шлюзі дамби через річку Ірпінь у Київській області, яка була зруйнована у перші дні російського вторгнення. Насосна станція почала відкачку води з затоплених територій. За оцінками екологів, екосистема з часом відновиться до свого попереднього стану, однак на це потрібно мінімум 5 років. 

Чорне та Азовське моря

Російські війська розмістили в акваторії Чорного моря велику кількість мін, які загрожують як судноплавству, так і людям та морським тваринам в Україні та інших країнах чорноморського регіону.

22 серпня Військово-Морські Сили України виявили і знешкодили дві морські дрейфуючі міни біля узбережжя Одеської області.

Нагадаємо, в Україні через російську агресію пошкоджено або знищено понад 550 МВт сонячних електростанцій та домашніх СЕС.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу