Названі наслідки для довкілля України від війни за тиждень 23-29 червня. Дайджест mepr.gov.ua

Названі наслідки для довкілля України від війни за тиждень 23-29 червня. Дайджест

Катерина Бєлоусова

Масштабні пожежі призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані

Протягом тижня 23-29 червня 2022 року росія продовжила вчиняти нові акти ядерного, ракетного, екологічного і продовольчого терору та загрожувати безпеці Європи та світу.

Для притягнення країни-агресора до відповідальності за вчинені злочини Україна заручилася потужною міжнародною підтримкою та посилила партнерство в питанні післявоєнного відновлення довкілля, повідомляє Міндовкілля.

24 червня було Україна та ЄС підписали угоду про приєднання до програми LIFE, що допоможе залучити фінансування інноваційних проєктів у сфері захисту довкілля та зеленого відновлення в післявоєнний час.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

26 червня російська крилата ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.

“росія продовжує створювати загрози безпеці українських АЕС та загрожує усьому світу новою ядерною катастрофою. У разі потрапляння у працюючий атомний енергоблок навіть уламок ракети може спричинити аварію та витік радіації”, – зазначили в Міндовкілля.

25 червня під час обстрілу Харкова зазнала пошкоджень ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів". Пошкоджено будівлі та інфраструктура промислового майданчика. Радіаційний фон в межах норми, однак продовження бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Запорізька АЕС продовжує працювати в окупації. Ядерна безпека продовжує перебувати під загрозою, оскільки російські військові готуються до бойових дій поруч із найбільшим ядерним об’єктом Європи. Окрім того, окупанти збираються осушити охолоджувальні басейни АЕС у пошуках зброї, що може призвести до ядерної небезпеки.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

23 червня обстріляно складські приміщення у Харкові, через що виникла пожежа. У селі Печеніги Чугуївського району Харківщини після обстрілу спалахнула пожежа на сільгосппідприємстві.

24 червня вдалося ліквідувати масштабну пожежу на газопереробному підприємстві в Ізюмському районі Харківської області, яка виникла внаслідок російської атаки 18 червня.

25-26 червня масові ракетні удари (60-80 ракет) спричинили численні жертви та руйнування у Житомирській, Чернігівській, Львівській, Миколаївській, Хмельницькій, Рівненській та Київській областях.

25 червня атакували підприємства у Миколаївській області і знищили стоянку сільськогосподарської техніки та базу паливно-мастильних матеріалів агропідприємства.

25 червня у Маріуполі повідомили про пожежу на сміттєзвалищі, однак окупанти не мають потужностей, щоб її загасити. Місто опинилося на межі екологічної катастрофи.

26 червня обстріл Курахівської ТЕС та Авдіївського коксохімічний завод на Донеччині.

27 червня ракетний удар по місту Кременчук Полтавської області. Внаслідок атаки зруйновано діючий торговий центр, виникла масштабна пожежа площею 10 300 кв.м. Також пошкоджено Кременчуцький завод дорожніх машин.

27 червня внаслідок російської атаки виникла пожежа на шахті в Торецьку Донецької області.

28 червня завдали ракетний удар по автотранспортному підприємстві у місті Дніпро та по території Криворізької ТЕС (Дніпропетровська область).

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Фахівці ДЕІ розрахували збитки довкіллю від пожежі на площі понад 53  тисяч кв.м. на ринку "Барабашово" у Харкові – близько 2 млрд гривень. 

Вони також розрахували шкоду довкіллю від атак на нафтобазі в селі Крячки Фастівського району Київської області у лютому та березні. Внаслідок авіаційного удару крилатими ракетами було знищено 10 резервуарів з нафтопродуктами та більшу частину трубопроводів. Пожежа на нафтобазі тривала цілий тиждень.

У результаті горіння в повітря потрапило 41 830 тонн забруднюючих речовин, а загальна сума збитків повітрю склала понад 888 мільйонів гривень. Забруднення ґрунту нафтопродуктами, на площі майже 9 тисяч кв. м, у 17 разів перевищує допустимі концентрації. Розмір шкоди, завданої ґрунтам внаслідок атаки, становить майже 42 мільйони гривень.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 29 червня 2022 року на території України знешкоджено 149 032 вибухонебезпечних предметів, зокрема 1 996 авіаційних бомб та обстежено територію площею 62 616 га. Первинне розмінування планується провести впродовж року після деокупації. У ДСНС створюють 80 нових піротехнічних підрозділів для проведення гуманітарного розмінування території України.

Станом на 28 червня, загальна кількість російських ракет, які ударили по містах України становить понад 2800. Знищена військова техніка та боєприпаси, розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, зокрема важкими металами.

З 24 лютого внаслідок російських атак в Україні зруйновано 21 779  об'єктів та будівель критичної інфраструктури, ще майже 140 тисяч пошкоджено. Це призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом, наслідки якого проявлятимуться роками.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

За 4 місяці війни у зоні активних бойових дій відбулось щонайменше 37 867 загорянь. Площа України, охоплена вогнем, становила  100 662 га (1006 кв. км), зокрема знищено 36154 га лісів і 10250 га трав’яних екосистем. Зони найбільшої концентрації уражених вогнем лісів: околиці міст Сєвєродонецьк, Лиман, Ізюм, Святогірськ в Луганській та Донецькій областях, а також північні околиці Ірпеня, Бучі, Бородянки та Макарова на Київщині.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

23 червня снаряд спричинив пожежу у сосновому лісі біля Заградівки у Херсонській області. Пожежу вдалося ліквідувати.

25 червня російська ракета, збита українськими ППО, впала на лісовій території природоохоронного об’єкта Хмельницької області. Внаслідок падіння сталася пожежа, яка ліквідована.

Фахівці ДЕІ обрахували 36 млн грн шкоди від забруднення повітря внаслідок 15 лісових пожеж у Житомирській області, спричинених російськими обстрілами.

Шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах. Без води та каналізації наразі всі міста Луганської області на підконтрольній Україні території. Значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях. Сума збитків "Миколаївводоканалу" від ворожих обстрілів вже перевищила 20 мільйонів гривень.

Чорне та Азовське моря

Блокування морських портів України і цілеспрямовані обстріли, які здійснює росія по ланцюгах постачання продовольства в Україні, провокують глобальну продовольчу кризу. Це матиме далекосяжні наслідки особливо для країн, що розвиваються. 

“Російські військові навмисне спалюють та мінують поля з урожаєм. 27 червня на території Куцурубської громади Миколаївського району внаслідок обстрілу російських окупантів знищено пожежею 10 га озимої пшениці. Внаслідок ворожих обстрілів горіло зерносховище на території Первомайської ТГ Миколаївського району. Пожежу площею 8 тис. кв. м. було ліквідовано”, – йдеться в матеріалі. 

Нагадаємо, Україна приєдналася до європейської програми LIFE.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названі наслідки російської агресії для довкілля за 16-22 червня.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу